Estetika pokojových rostlin

Cítit se příjemně ve vlastním domově je klíčové. Jednou z důležitých věcí pro pocit útulného domova jsou právě pokojové rostliny. Kvetoucí, nekvetoucí, úzké listy, lesklé listy, panašované, jaké zvolit a kam je umístit? Nevolíme primárně podle vzhledu, ale i nároků rostlin na světlo a vlhkost. Máme světlomilné pokojovky, které můžeme dát přímo na parapet situovaný na jih (patří mězi ně ficus, pryšec, bromélie, aloe, voskovka, filodendron aj.) nebo stínomilné, kterým svědčí stinné místo na konci místnosti a bude se jim dařit (sem patří např. difenbachie, zelenec, tchýnin jazyk, břečťan, dracena).

Pro rozmístění těchto pokojových rostlin lahodících oku se snažíme střídat různé odstíny, tvary a délky listů.
Když si vyhrajeme s nároky rostlin a rozmístěním, bude výsledek dokonalý. Aby nám pokojovky prospívaly, je nutno dbát i na vhodnou zálivku a velikost květináče. Urostlý ficus či dracenu nemůžeme dávat na vysokou polici či skříň, ale ideálně na zem pro lepší příjem světla. Na polici můžeme umístit převislé či drobnější rozrostlejší rostliny, lépe tak vyniknou a dělají hezký dojem.

Fialka

Při kvalitní péči docílíme hlavně u kvetoucích pokojovek krásné odměny a důkazu, že se staráme poctivě o jejich nároky. Hned po uspořádání rostlin podle vlastního cítění docílíme pocitu krásného a útulného domova.
Pokud ovšem patříte mezi typy lidí, kteří se neumí a nechtějí o rostliny starat, je tu krásné a elegantní řešení formou umělých rostlin. Výhodou je, že je můžeme za příplatek mít na první pohled k nerozeznání od těch živých. Jediná péče je tak omývání prachu z listů a květů. A nemusíme dbát na nároky nebo zálivku. A je to hlavně bez práce!

Michaela S.