Jak vybrat sušičku na prádlo?

Už vás to nebaví pořád věšet prádlo, které navíc není vůbec příjemné na dotek? Tak to je nejvyšší čas na pořízení sušičky na prádlo. Jenže jak se vyznat v té široké nabídce?

Základní dělení sušiček
Předtím, než se začnete probírat jednotlivými parametry a funkcemi, je třeba si zodpovědět na následující otázky:
Chci jen sušičku nebo sušičku v kombinaci s pračkou? Výhodou této kombinace je nižší pořizovací cena, než když spotřebiče kupujete zvlášť. Opraváři praček vám však řeknou, že tyto kombinované spotřebiče bývají poruchovější. Také je nevýhodou, že si nemůžete vyprat další pračku, zatímco se suší první vypraná várka.
Vejde se mi domů standardní velikost nebo musím volit slim? Úzké (slim) sušičky si vyberete v případě, že doma bojujete s místem. Nevýhodou u nich je menší výběr na trhu a omezená kapacita. Nedostatek místa můžete vyřešit mezikusem, díky kterému sušičku postavíte na pračku.
Jaký typ čerpadla chci – tepelné čerpadlo nebo topné těleso? Sušička prádla s topným tělesem nevyužije zbytkové teplo a vzduch musí být opětovně ohříván topným tělesem, což vede k větší spotřebě elektřiny. Je však levnější a prádlo vysuší rychleji. Sušička prádla s tepelným čerpadlem má až trojnásobně nižší spotřebu, protože plně využívá i zbytkové teplo a vrací jej znovu do okruhu.

Parametry pro výběr
Po vybrání typu se již můžete zaměřit na jednotlivé parametry a funkce. Mezi základní parametry patří energetická třída, kapacita a hlučnost.
Energetická třída se nově označuje písmeny A-G, kde A odpovídá původnímu označení A+++. Sušičky s nižší energetickou spotřebou jsou sice dražší, ale investice se vám vrátí v ročním vyúčtování za služby.
Kapacita sušičky je velmi důležitá, protože když máte velkou kapacitu pračky a pořídíte sušičku s malou kapacitu, budete muset sušit nadvakrát. Také berte na vědomí, že někdy budete prát i deky, a tedy budete potřebovat větší kapacitu.
Hlučnost sušičky je důležitá zejména tehdy, pokud perete hlavně večer. Současné sušičky mají hlučnost kolem 65 dB.

Funkce pro snadnější život
Kromě veškerých výše uvedených typů a parametrů si můžete ještě zvolit funkce, které od své nové sušičky očekáváte. Mezi nimi jsou například:
– dětská pojistka
– funkce na snížení zmačkání prádla
– osvětlení bubnu
– dotykový displej
– odložený start

Dopřejte sušičce péči
Aby vám sušička co nejdéle vydržela, věnujte jí pravidelnou péči. Vylévejte kondenzační nádobu, pokud nemáte sušičku napojenou přímo do odpadu. Pravidelně čistěte všechny filtry. Nepoužívejte aviváž na praní. Respektujte označení na štítcích oblečení a nedávejte do sušičky věci, které tam nepatří.

Soňa J.