6 důvodů proč cvičit jógu

Jóga podporuje nejen zdravé tělo, ale i zdravého ducha. Tento druh cvičení je vhodný pro všechny věkové skupiny. Velké množství cviků se soustřeďuje na protahování a učí nás správnému dýchání. Kromě toho může pomoci upravit naši váhu. Výhodou je, že pro cvičení jógy nám postačí pouze pohodlné oblečení, ideální jsou legíny a delší triko. Také si můžeme pořídit podložku na zem, ale pro začátek postačí i deka nebo větší osuška.

Proč začít cvičit jógu?

Jak již bylo řečeno výše, je to druh cvičení vhodný pro všechny věkové kategorie, uvolní naše tělo i mysl, ale důvodů je celá řada. Podívejte se na některé z nich.

  1. Doplňková aktivita pro silové sporty – podpoří posílení všech svalů v našem těle. Většina sportovních aktivit je zaměřená pouze na některé části těla, jóga je pohybová aktivita komplexní.
  2. Zlepší sportovní výkony – pomáhá zlepšovat rovnováhu a koordinaci našeho těla. Díky tomu si můžeme vylepšit techniku sportu, kterému se věnujeme. Tím se zvýší i naše výkony.
  3. Zlepší naši flexibilitu – nemusíme se obávat složitosti cviků. Sestavy jsou uzpůsobeny různým věkovým skupinám. Díky tomu, že zlepšuje naši flexibilitu, může pomoci ulevit od případných bolestí spojených s pohybovým aparátem.
  4. Pomocník v boji proti stresu – jedná se totiž nejen o cvičení, ale také o formu relaxace, která zklidní naše tělo. Během cvičení se soustředíme pouze na sebe.
  5. Pomocník při hubnutí – během cvičení sice nedochází ke spalování velkého množství kalorií, zato cvičení příznivě ovlivňuje naše hormony. Pokud tedy patříte mezi ty, kdo neumějí ovládat svoje chutě a neustále potřebujete něco konzumovat, může být jóga účinným pomocníkem.
  6. Vhodný druh cvičení i během těhotenství – díky těhotenské józe se nám může podařit dostat pod kontrolu těhotenskou náladu, budeme se cítit vyrovnaně a kromě toho si zpevníme postavu, svaly pánevního dna a připravíme svoje tělo na snazší porod. Jednotlivé cviky jsou uzpůsobeny tak, aby neublížily těhotné mamince ani jejímu miminku.