Proteinová strava, která pomáhá efektivně hubnout

Víte, že klíčem k dokonalé postavě nejsou hodiny pocení ve fitku, ale hlavně správný jídelníček? Říká se, že při hubnutí rozhoduje z 80 % to, co jíme, zbývajících 20 % určuje pohyb. Dopřejte si vyváženou stravu, díky které nebude vaše tělo trpět podvýživou, zrychlíte si metabolismus, nebude vás trápit hlad ani chutě a ještě budete hubnout. Jak na to?

Proteinová, bílkovinová nebo keto dieta je forma dietního stravování s vysokým podílem proteinů a nízkým příjmem sacharidů. Při správném poměru těchto dvou složek potravy se v těle spustí ketóza – přirozený proces, jehož úkolem je ochránit organismus během období „strádání“. Naši předkové neměli k vyvážené stravě přístup po celý rok, jako máme v dnešní době my, a například během zimy byla dostupnost sacharidů nižší. V těle se navodí fyziologický proces, díky kterému se začnou místo sacharidů jako hlavní zdroj energie využívat ketolátky. Ty berou energii v uložených tucích, a tím je spalují. Využívají nejen podkožní tuk, ale také tuk útrobní, který ve větší míře ohrožuje správnou činnost orgánů.

Aby byla proteinová strava účinná, je nutné dodržovat přísný dietní režim a jíst pouze povolené potraviny. Existuje celá řada dietních programů, které nabízejí hotové keto potraviny – jejich výhodou je jednoduchost přípravy a nebudete si muset lámat hlavu se správnými poměry surovin. V domácích podmínkách bývá odhadování procenta živin opravdový hazard. Nejen, že vám dieta „na vlastní pěst“ nemusí fungovat, ale můžete si vlastní neznalostí i přitížit. Každou změnu stravování za účelem hubnutí je dobré konzultovat s výživovým poradcem, který vám doporučí správné postupy přímo na míru.

Čím dietu podpoříte? U zdravého životního stylu se řiďte pravidlem „méně a častěji“. Lidé mají často pocit, že při častém stravování jim s každým soustem naskáče několik deka navíc. Opak je však pravdou a časté a malé porce jsou tím nejlepším hnacím motorem, který svému tělu můžete dát. Celodenní hladovění a večerní vyjídání ledničky je přímou cestou k nadváze a nedostatku důležitých živin, vitamínů a minerálů. Noční jezení je špatné i z toho důvodu, že tělo nedostane dost času na trávení, což ovlivňuje i kvalitu spánku či pálení žáhy. Hlídejte si také dostatečný pitný režim, který by měl být z většiny tvořen čistou vodou a neslazeným čajem.

Pro svou tělesnou i duševní hygienu nezapomínejte ani na aktivní pohyb na čerstvém vzduchu, který okysličí a prokrví celé tělo. Už pravidelná desetiminutová procházka vám vyčistí hlavu a přinese mnoho benefitů. V průběhu keto diety je vhodné přidat vaše oblíbené kardio cvičení, například tanec, běh, plavání nebo nordic walking. Díky kardiu zrychlíte svůj metabolismus, začnete budovat svalovou hmotu a zpevníte si celé tělo. Svaly jsou samy o sobě velkými spalovači tuků, drží tělo ve vzpřímené poloze a jsou pro naše zdraví velmi důležité. Výhodou proteinové stravy je dostatečná dávka výživy právě pro svalovou hmotu. Při bílkovinové dietě díky tomu svaly hubnout nebudete, jako se vám to může stát u jiných diet.