Podzim na zahradě

Kdo má zahradu, tak ví, že je to hodně práce s často nejistým výsledkem. Je mnoho maličkostí, které rozhodují o konečném výsledku. Výběr správných sazenic, vhodná půda… a načasování. A o něm si dnes něco napíšeme. Respektive o tom, na co nezapomenout na podzim, aby naše zahrada byla připravená na jaro.

Přišel podzim, zahrada chce spát
Naše letní zahrada se postupně mění a naším hlavním podzimním úkolem je připravit ji na zimu. Tak jdeme na to!

Posekejte naposledy trávník, postříkejte jej proti zimním plísním, a nakonec mu přilepšete poházením kompostu. Před prvními ranními mrazíky je vhodné provézt vertikutaci a odstranit tak odumřelou hmotu z trávníku.

Shrabujte pravidelně popadané listí, a to pak ukládejte do kompostu. Jen si dejte pozor na list z ořešáku, který obsahuje mnoho škodlivých látek a kompost by byl znehodnocený.

Dříve se doporučovalo zrýt záhony, ale nyní se od toho začíná opouštět, protože pak zůstává půda obnažená a není chráněná před mrazy a sněhem. Záhony se doporučuje nechat do jara téměř bez zásahu, přikryté vrstvou kompostu, listí nebo trávy. Pozor, jedná se jen o záhony. Trávě naopak spadané listí vůbec neprospívá.

Záhon

Ukliďte skleník. A to v pravém slova smyslu – vodou s octem umyjte skla skleníku, odstraňte všechnu organickou hmotu, ukliďte ze skleníku všechno nářadí.

Prořezejte či zastřihněte ovocné stromy a dřeviny, avšak s citem, protože se vše již připravuje k zimnímu spánku a strom by nemusel zhojit všechny rány od řezání. Pokud máte na zahradě růže, nyní je čas na střihání. Růže střiháme na podzim v rozmezí 5-8 oček, což jsou místa, odkud nám roste větvička s lístky.

Ovocné stromky se sází na podzim, tak hurá na to. Nezapomeňte udělat jámu na stromek dostatečně hlubokou, poté jámu prolijte vodou, na dno vložte kvalitní hnojivo a vsaďte strom. Nakonec vše ještě zalijte. Ne všechny ovocné stromky však sázíme na podzim – s broskvoněmi a meruňkami vyčkejte na jaro.

S prvními mrazíky nezapomeňte vypustit vodu z kohoutků a hadic a vypnout vodu. Pokud byste se zapomněli, čekalo by Vás nepříjemné překvapení, až by voda zmrzla a hadice a trubky praskly.

Krásný zimní spánek Vašim zahrádkám přeje Soňa J.