Na čem záleží, když vybíráte povlečení pro děti?

Zařizujete nový dětský pokoj nebo ho chcete jen trochu prozářit? Pak nesmíte zapomenout ani na výběr vhodného dětského povlečení, které se dětem stane společníkem na cestě do pohádkové říše snů. Jeho výběr dá mnohdy pořádně zabrat, nestačí ho totiž vybírat jen podle motivu.

Povlečení hraje v posteli důležitou roli

Nejen pro naše malé rarášky je den plný nových zážitků a objevů, což dokáže pořádně unavit. Večer bývají znavení a my je ukládáme do postele s tím, že hned usnou a budou celou noc spinkat jako andílci.

Jaké je často naše překvapení, když se za chvíli probudí celí zpocení a nemohou znovu usnout. Jenže spánek je pro dětské tělíčko nepostradatelný, právě během něj odpočívá a čerpá ztracené síly (Tak je to mimochodem i u nás dospělých.).

Na vině může být ošklivý sen, ale i špatně vybrané dětské povlečení. Kdo by to byl řekl, že zrovna povlečení může mít takový vliv na spánek?

Jak by mělo vypadat to pravé povlečení pro děti?

Dětská fantazie nezná hranice, děti určitě budou toužit po povlečení s oblíbeným pohádkovým hrdinou. A nejen povlečení. Když zařizujete dětský pokoj, určitě se zajímejte o přání svého potomka a vezměte je v úvahu. Na vás pak bude, abyste skloubili přání s tím, co je při výběru třeba nepodcenit, u povlečení jde hlavně o materiál, rozměry a způsob zapínání.

Zdroj foto: fotobanka

Krok číslo jedna: Dobře vyberte materiál

Asi to nejdůležitější, co je třeba si u povlečení pohlídat, je materiál, ze kterého je ušité. Z čeho můžete vybírat?

  • Klasikou je bavlna, která je příjemná, prodyšná a dobře od těla odvádí pot. Milovaly ji už naše babičky a dobře věděly proč. Pro děti jde o nejlepší materiál, snáší vysoké teploty praní i žehlení.
  • Oblíbené je i lehké a hebké mikrovlákno, které je sice z polyesteru, a ještě nedávno se třeba pro alergiky nedoporučovalo, dneska je to ale jinak. Roztoči se v něm nezabydlí, mezi další velké výhody patří snadná údržba a to, že rychle schne.
  •  Během chladných nocí zahřeje flanelové povlečení, které je měkké a příjemné. Navíc je z bavlněných vláken, takže si zachovalo všechny přednosti bavlny.
  • Z bavlny je i krepové povlečení, u kterého se v pravidelných pruzích střídá jemná a zvrásněná část. Právě ta ale některým dětem vůbec nemusí vyhovovat.
  • Novinkou na poli povlečení je bavlněný satén, který je lesklý a příjemný, dobře od těla odvádí pot a je prodyšný.

Krok číslo dva: Jaké chcete zapínání?

Už dávno nemusíte vybírat jen mezi zakládáním a knoflíky, dneska je populární také zapínání na zip. Které zvolíte?

Krok číslo tři: Podívejte se na rozměry

Standardní rozměry pro klasickou postel jsou 70×90 cm pro polštář a 140×200 cm pro peřinu, pokud vybíráte povlečení do postýlky, potřebujete 40×60 cm pro polštář a 135×100 pro peřinku.

Krok číslo čtyři: Teď přichází na řadu design

Jakmile máte jasno v materiálu, rozměrech i zapínání, přichází na řadu motiv povlečení. Pokud budete mít možnost, naslouchejte dětskému přání a slaďte ho i s ostatním vybavením dětského pokoje.