Znáte proteinovou dietu?

Taky vám po porodu zůstalo nějaké to kilo navíc, a i když vás všichni ujišťovali, že vše ztratíte kojením a běháním kolem děťátka, tak úplně se to nepovedlo? Není třeba věšet hlavu a zoufat. Zase můžete mít postavu jako před těhotenstvím. Jak? Zkuste třeba proteinovou dietu, při které snížíte příjem sacharidů.

Když se řekne proteinová dieta

Proteinovou dietu možná znáte taky jako bílkovinnou nebo ketonovou dietu a je novým fenoménem na poli diet. Slibuje totiž rychlé a bezpečné hubnutí.

Zakládá se na zvýšeném příjmu potravin s vysokým obsahem bílkovin (proteinů) a omezením sacharidů na minimum. Je oblíbená hlavně u sportovců, poslední dobou ale roste i její popularita mezi běžnými lidmi.

Víte, že když snížíte příjem sacharidů maximálně na 50 g, tělo se dostane do stavu ketózy a začne potřebnou energii získávat místo ze sacharidů ze zásob tuků? Výsledkem pak je rychlý úbytek hmotnosti za poměrně krátký čas. Ketóza je vlastně stav, při kterém se v krvi zvýší v důsledku nedostatku cukrů hladina ketolátek, které pak vytvoří nový zdroj energie pro mozek i svaly.

U proteinové diety nebudete mít hlad

Většina z nás si myslí, že když chce zhubnout, musí omezit jídlo a nějaké třeba i vynechat. Výsledkem ale je hladovění a skutečnost, že tělo si začne živiny ukládat do zásob, na těle se nám pak vytvoří další nevzhledné tukové polštářky. Když se chcete pustit do diety, vsaďte na takovou, u které jíte a nehrozí, že budete mít hlad.

A právě taková je i proteinová dieta, u které redukujete tělesnou hmotnost přirozeným způsobem, jen díky bílkovinné stravě. Jejím základem jsou perfektně vstřebatelné bílkoviny.

Víte, že doporučená denní dívka bílkovin se pohybuje od 0,8 do 1 g na kilogram tělesné hmotnosti, u sportovců je denní dávka vyšší.

Jaké jsou další přednosti proteinové diety?

  • Hlavní předností proteinové diety je pravidelné stravování.
  • Díky vysokému příjmu bílkovin potlačíte chuť k jídlu, nehladovíte.
  • Když budete proteinovou dietu dodržovat, nemusíte se bát jo-jo efektu.
  • Zhubnete bezpečně a přirozeně.
  • Zvýšený příjem bílkovin ochrání vaši svalovou hmotu.
Zdroj: fotobanka

Co při ketogenní dietě jíst?

Proteinová dieta má 4 fáze, jejich délka se odvíjí od toho, kolik kilogramů potřebujete zhubnout. V jídelníčku by měly být potraviny s vysokým obsahem proteinů jako maso, sýr, tvaroh, vejce a ryby, povolená zelenina. Naopak vypusťte přílohy, pečivo, sladkosti a sladké limonády, přezrálé ovoce a obiloviny.

  • Během první fáze nastartujete hubnutí, jíte jen proteinová jídla a doporučenou zeleninu.
  • I druhá fáze je hubnoucí a důraz se klade na pravidelné stravování. Když totiž budete pravidelně jíst, tělo nebude hladovět a nedostane důvod ukládat si něco na horší časy. V této fázi už můžete nejen povolené potraviny, ale i 1 vlastní jídlo za den.
  • Třetí fáze je stabilizační, čas na ni nastane v okamžiku, kdy jste spokojeni s výsledkem hubnutí. Je na čase zařadit do svého režimu pohyb a postupně i sacharidy.
  • Čtvrtá fáze je důležitým milníkem, opouštíte dietu a postupně se vracíte k normálnímu stravování.