Jak zhubnout a už netloustnout

Ať už vás pár kilogramů navíc nějakou dobu trápí a už za sebou máte i pár pokusů zhubnout, nebo potřebujete shodit před odjezdem na podzimní dovolenou, určitě přemýšlíte, jak zhubnout a už netloustnout. Jojo efekt je strašákem snad každého, tak jak na to? Čtěte dál.

Pozor na drastické diety

Když se rozhodneme shodit přebytečná kila, mnohdy se upneme k některé z drastických diet, které slibují rychlé hubnutí. S ním je ale většinou spojené i hladovění, takže se není čemu divit, že krátce poté, co s dietou skončíme, nabereme kila zpět, a mnohdy i nějaké navíc. Po tom ale rozhodně nikdo netouží, když už zhubneme, tak napořád. Dá se to vůbec? Ano, samozřejmě. Jen na to musíte jít chytře. Hladovět u toho rozhodně nemusíte. Tak jak zhubnout?

Změňte svoje návyky

Dnešní doba je uspěchaná a plná stresu. Neustále se za něčím honíme, nemáme chvilku klidu. Pořád se stresujeme a večer sice padneme do postele, ale probouzí nás myšlenky na to, co jsme nestihli. Kdo chce zhubnout, ten by měl tyhle svoje návyky rychle změnit. Stres je velký nepřítel hubnutí, stejně jako nedostatek spánku.

Když jsme ve stresu, máme chuť na sladké a pořád potřebujeme něco konzumovat. Nebo se dostaneme do opačného extrému, celý den nic nejíme a večer se snažíme vše dohnat. No a spánek? Kdo dobře a dostatečně nespí, ten jen obtížně zhubne. Tělo totiž během spánku regeneruje, spánek navíc podpoří správné fungování metabolismu a nakládání s bílkovinami.

Zdroj: fotobanka

Hlídejte si jídelníček

Když přijde na dietu, určitě si lámete hlavu, co smíte jíst, a na co musíte zapomenout. Kdo chce zhubnout, ten se musí dostat do kalorického deficitu, tedy stavu, kdy je energetický příjem nižší než výdej. Jak toho dosáhnout?

  • Snižte příjem sacharidů. Konzumujte jich maximálně 50 g za den, s cukry, slazenými nápoji, dortíky a dalšími sladkostmi se rozlučte.
  • Pohlídejte si, aby jídelníček obsahoval dostatek proteinů, tuků a vlákniny.
  • Dopřejte si dostatek zelené zeleniny.
  • Nehřešte s alkoholem.
  • Pozor na dostatečný a pravidelný pitný režim. Tekutiny přijímejte průběžně po celý den, co přes den nestihnete, to se večer dohnat nesnažte, Zatížili byste zbytečně ledviny a z těla by odešly i potřebné minerály.
  • Dbejte na pravidelný režim stravování.
  • Dejte přednost zdravějším variantám jídel.
  • Když vás honí mlsná, mlsejte zdravě. Místo sladkostí si dejte bobulovité ovoce, zelenou zeleninu nebo vsaďte na proteinové koktejly a tyčinky.

Víte, že stejně důležité je také jíst pravidelně, ideálně menší porce, ale vícekrát za den?

Hýbejte se

Hubnutí jde ruku v ruce se zdravým stravováním a také s pohybem. Nemusíte hned trávit dlouhé hodiny v posilovně, stačí, když půjdete na svižnou procházku, budete pravidelně plavat, vyjedete si na kole nebo si zacvičíte jógu.