Outkovka pestrá – houba pro zdraví

Tato lesní houba z čeledě chorošovitých je vhodná jako superpotravina pro imunitu. Trametes versicolor, jinak také Coriolus versicolor, je druh stopkovýtrusné chorošovité houby, která má póry na spodní straně plodnice. Roste ve formacích připomínajících police, které mohou mít jednu řadu nebo jako outkovka, až tucty řad současně. Živí se na kmenech, větvích, pařezech nebo hnijících kmenech. Hrají velmi důležitou roli v rozkladu dřeva a všech cyklech lesních ekosystémů. Outkovku najdeme téměř ve všech listnatých lesích v tropickém, subtropickém a mírném pásmu. Vyskytují se také v široké škále barev. Převážně jsou v odstínech bílé, hnědé a oranžové s občasnými linkami zeleného, modrého a tmavě červeného pigmentu. Tvoří tak překrásné duhové segmenty a je radost na ni pohledět.


Na co se outkovka používá? Vědci v Japonsku již od 60. let 20. století intenzivně zkoumají léčivé účinky, které má tato houba na imunitní systém, a také její působení jako protinádorové léčivo. Houba coriolus přirozeně pomáhá zvyšovat počet buněk „přirozených zabíječů“, neboli NK buněk, a aktivovat je. Tyto jedinečné imunitní buňky poskytují rychlou ochrannou odpověď na nádorové bujení. Buňky infikované viry, kdy díky své schopnosti rozeznat zatížené buňky a patogeny, jednají mnohem rychleji než ostatní buňky. Takto je outkovka nejen vhodná pro rakovinové onemocnění, ale také pro autoimunitní onemocnění (např. lymská borelióza). Ale obecně působí velmi příznivě na naši celkovou imunitu a zdraví.


Kdy tedy vyrazit pro tento zázrak do přírody? V podstatě kdykoliv, outkovku poznáte, jakmile ji jednou budete držet v ruce. Vyskytuje se skoro na každém stromu. Sběr provádíme tak, že plodnici odlupujeme od stromu. Doma je nutno houby očistit – pro jejich strukturu a tuhost to jde velmi špatně. Snažíme se nožem odkrajovat podhoubí a zbytky mrtvého dřeva, lze použít i nůžky. Následně houbu dáme rychle sušit, aby se nám v ní nemnožili brouci. Pokud se tak stane, houba se stává nepoužitelnou a můžeme ji vyhodit.

Outkovka pestrá

Po usušení se hodí mixér s vysokým výkonem nebo starý mlýnek na kávu, který nám outkovku nadrtí pro další použití (tato houba je vhodná i na mrazení). Doporučená maximální denní dávka je devět gramů, užívá se nalačno formou čajů nebo tinktur, ale seženeme ji i ve formě kapslí. První týden užívání se doporučuje užívat poloviční dávku, aby nezpůsobila nevolnost. Outkovka se nikdy neužívá dlouhodobě, ale v cyklech – měsíc užíváme a následně čtrnáct dní pauza. Je to z důvodu, že by si tělo navyklo a neplnila by požadovaný efekt. Přeji úspěšný sběr.


M.S.