Mutabene pro rozvoj Vašich dětí

Už jste tento název slyšeli? Je to společnost, která nabízí výukové materiály pro děti. Tento článek bude o Logico Primo a Logico Piccolo. Pod tímto názvem se nacházejí 2 základní komponenty – tabulka a sada karet.

Za 270 Kč si pořídíte tabulku buď na karty pro menší děti od 3 let (tabulka Primo) nebo pro předškolní a školní děti (tabulka Piccolo). Tato tabulka Vám zůstává a k ní doplňujete příslušné karty, kdy sada 16 kusů karet vychází na cca 230 Kč.

Logico Primo nabízí karty pro děti cca 3-5 let. Tabulka je jednoduchá, má pouze 5 základních barevných puntíku pro lepší orientaci dítěte. Co se sad karet týče, rozvíjejí paměť a vnímání. Dítě se naučí základní barvy, tvary a čísla. Přechodové karty mezi Primo a Piccolo pak tvoří sestava 32 karet seznamujících děti s písmenky.
Logico Piccolo karty jsou již pro předškolní a školní děti. Tabulka je již složitější a má 10 barevných puntíků. Karty rozvíjejí dovednosti, které si dítě osvojilo při používání předchozí verze. Každá sada je rozdělená do oblastí a je na Vás, kterou si zvolíte. Sluchové vnímání, logické myšlení, pohádky, vizuální vnímání, paměť a logika, prvouka, prostorové vnímání, geometrie, obsahové vnímání, matematika, český jazyk a finanční gramotnost.

Tolik k obecnému úvodu a teď má osobní zkušenost. Snažím se dceru připravit co nejlépe na školu
a vybavit ji dovednostmi, které bude potřebovat. Za tímto účelem jsem pořídila Předškolákovy týdeníčky (které velmi doporučuji) a stahuji na pinterestu mnoho grafomotorických a logických pracovních listů. Nad investicí do Mutabene jsem dlouho uvažovala. Přeci jen to není malá položka. Nakonec jsem zkusila koupit tabulky mladšímu i mé předškolačce a k tomu jednu sadu karet. A byla jsem nadšená. Veškeré pracovní sešity jsou zaměřené na to, že dítě vnímá něco na papíře, maximálně to spojí tužkou.

U Mutabene musí dítě vnímat obrázek a navíc posouvat barevné puntíky, takže činnost není tak jednolitá a dítě musí uvažovat na více úrovních. Sady karet jsou vytvořeny velmi zajímavě a já osobně jsem byla velmi překvapená, že moje dcera, se kterou pracovní sešity děláme už dlouho, má tolik základních mezer, které jsem do té doby nevnímala. Pravolevá orientace se ukázala být jako nadlidský úkon, stejně tak pohledy z jiné perspektivy. Vnímat detaily na obrázku a označit správný se ukázalo jako velký problém pro mou zbrklou předškolačku. Díky kartám Mutabene jsem se naučila pracovat i s jinou oblastí rozvoje mé předškolačky. Mladší syn má karty také velmi rád a učí se základní barvy hravou formou.

Výhodou karet Mutabene je i to, že jsou dobře prodatelné. Takže investice je sice větší, ale z velké části vratná poté, co karty prodáte.

Soňa J.