Cestování – dovolená v Itálii

Minulý rok byl velmi specifický – nikdo do poslední chvíle nevěděl, kdy a zda se otevřou hranice. Jaké bude cestování? Co bude potřeba? Lidé byli vystrašení, o nemoci se vědělo málo. A paradoxně bylo cestování mnohem jednodušší než teď, o rok později. Minulé léto jsme s rodinou patřili mezi ty vyvrhele, co jeli na dovolenou a navíc ještě do nejvíce zasažené Itálie. Samozřejmě jsme sledovali zprávy, počty nakažených v dané oblasti a jeli jsme na samostatný apartmán. Ale celé léto bylo opálení od moře jako stigma – na hřišti se nám lidé obloukem vyhýbali. A jaká byla cesta? Sbalili jsme si věci, uzavřeli cestovní pojištění a jeli jsme. Po dovolené jsme se vrátili domů a rovnou naskočili do běžného režimu.
Letos je situace úplně jiná a to zejména tehdy, pokud letíte letadlem, jedete autobusem nebo vlakem. Pro vstup do Itálie musíte splnit 3 podmínky:


negativní test
vyplnění PLF formuláře
ASL

Před odjezdem si včas rezervujte termín na testování. Při výběru laboratoře si ověřte, zda Vám vydají mezinárodní certifikát o výsledku testu, který budete muset na letišti (či nádraží) předložit. Výsledky nesmí být starší než 48 hodin. V případě, že jedete autem, budete tento certifikát ukazovat na hranicích, kde jsou kontroly.
Zároveň musíte před odjezdem vyplnit formulář PLF (Passenger Locator Form), který je buď v anglické, nebo italském jazyce. Najdete ho následujícím odkazu: https://app.euplf.eu/#/. V tomto formuláři vyplníte sebe a členy rodiny, zodpovíte na otázky ohledně důvodu a cíli Vaší cesty. Dokonce v něm uvádíte, kde přesně budete v letadle sedět, v kolik letadlo odlétá z ČR a v kolik přistanete v Itálii. Po vyplnění si stáhnete a vytisknete formulář, který musíte předložit společně s certifikátem. Zároveň Vám bude vygenerovaný QR kód, který mějte při ruce.


Po příjezdu na místo si pak do google vyhledávače zadejte ASL a místo Vašeho pobytu, ve větších městech zadejte ulici. Google Vám vyhledá místní zdravotnické zařízení ASL a nahlásíte jim, že jste přijeli (telefonicky či e-mailem). Některé oblasti mají online formuláře. To zjistíte zde:

https://www.salute.gov.it/portale/nuovocoronavirus/dettaglioContenutiNuovoCoronavirus.jsp?lingua=english&id=5371&area=nuovoCoronavirus&menu=vuoto.


Tak jste úspěšně splnili všechny podmínky a přijeli jste do Itálie. Co Vás zde čeká? V Itálii byl prodloužen nouzový stav do 31.7.2021 a platí zde různá omezení, která si musíte vyhledat dle oblasti, do které jedete. V celé Itálii je povinné nošení roušek a mezi různými okresy je zakázané cestování, pokud nepatří do stejné kategorie dle vyhodnocení italského ministerstva.

Návrat do České republiky Vás pak bude stát poměrně dost peněz, tak s tímto výdajem počítejte. Itálie je stále v oranžové zóně (https://www.mzv.cz/jnp/cz/cestujeme/aktualni_doporuceni_a_varovani/podminky_navratu_do_cr_ze_zahranici.html), a tedy musíte při cestě autobusem, vlakem nebo letadlem absolvovat test již zde a poté předložit výsledek testu. Předpokládejte s cenou cca 20 – 60 Eur za test na osobu. Dále je třeba vyplnit příjezdový formulář do ČR a potvrzení o jeho vyplnění předložíte na letišti či nádraží. V případě, že jedete autem, stačí si nechat test provézt v ČR a to do 5 dnů od příjezdu. Pro všechny, kdo se vrátí z Itálie, platí, že po dobu 14 dnů musí všude mimo svůj domov nosit respirátor.

Šťastnou cestu přeje Soňa J.