Vyberte si invalidní vozík bez účasti pojišťovny

Žádali jste vozík na pojišťovnu, ale revizní lékař vaši žádost neschválil? Přemýšlíte, co dál? Pořiďte si vozíček bez účasti pojišťovny. Sice vás to bude něco stát, nebudete ale na vozíček nijak dlouho čekat, vyberete si přesně takový, který chcete a můžete hodit za hlavu i starosti, že by vám ho nečekaně mohli odebrat. Je přitom jedno, zda jde o vozík pro dospělého, seniora, nebo dítě.

Invalidní vozík jako zdravotnická pomůcka

Vozíček je zdravotnická pomůcka, na kterou má každý nárok jednou za pět let na pojišťovnu. Musí vám ho ale předepsat váš ošetřující lékař a schválit revizní lékař pojišťovny. To je běh na dlouhou trať, navíc s nejistým výsledkem.

Když se totiž reviznímu lékaři něco nezdá, vrátí žádost k dopracování vašemu lékaři, nebo žádost zamítne. Když ji schválí, může se stát, že vám přidělí zcela jiný vozíček, než o který jste žádali. Ten vůbec nemusí být nový a taky vám nemusí vyhovovat. Co pak?

Víte, že revizní lékař automaticky sáhne po té nejlevnější variantě, kterou ve většině případů je mechanický vozík?

Jediným řešením je vozíček za vlastní finance

Asi nikdo do toho jen tak nechce jít, investice to není právě malá. Má ale celou řadu výhod, proto je dobré tuto možnost zvážit.

  • Vyberete si vozíček, který potřebujete a chcete.
  • Můžete si ho vyzkoušet a rozhodnout se, zda je ten pravý.
  • Nebudete na něj čekat, můžete ho mít prakticky ihned.
  • Odpadnou vám starosti, že vám ho pojišťovna jednou odebere.

Víte, že když vám vozíček přidělí pojišťovna, není vlastně vůbec váš? Stále je majetkem pojišťovny. Stejně tomu je i ve chvíli, kdy vám na něj pojišťovna jen přispěje. Ani takový vozíček není nikdy váš.

Jak si invalidní vozík vybrat?

Dobře vybraný vozíček bude nejen pohodlný a vy se stanete víc soběstačnými, navíc může pozitivně ovlivnit váš zdravotní stav. A o to přeci jde, no ne?

  • Prvním krokem je rozhodnutí, zda si pořídíte klasický a snadno ovladatelný mechanický vozík, nebo dáte přednost tomu pohodlnějšímu elektrickému.
  • Je třeba také zvážit, zda nemáte potíže udržet v sedě rovnováhu. Pokud ano, je třeba vybírat z polohovacích vozíčků.
  • Jaká kola by měl vozíček mít? Odpověď na tuto otázku najdete v tom, kde vozíček budete nejčastěji používat. Do interiéru jsou vhodnější bezúdržbová kola, kdo bude s vozíčkem brázdit terén, pro toho jsou lepší, a hlavně pohodlnější pneumatická kola.
  • Jaký parametr je při výběru vozíčku nejdůležitější? Jednoznačně šířka sedáku. Právě na ní záleží, zda vozíček bude pohodlný. Kdo má možnost, ten by si měl vozík vyzkoušet. Jinak je třeba si pohlídat, aby mezi postranicí vozíku a vaší kyčlí zůstal prostor o velikosti 2 centimetrů.
  • Dalším důležitým parametrem je hloubka sedu, tedy vzdálenost mezi předním okrajem sedáku a vaší podkolenní jamkou. Tam má být asi 5 centimetrů volného prostoru.
  • Vezměte v potaz i celkovou hmotnost (jak mechanického, tak elektrického invalidního vozíčku), ta totiž má velký vliv na to, jak se vám bude vozík ovládat. Čím je těžší, tím hůř se s ním manipuluje.

Náš tip na závěr: Plánujete vozík často skládat a převážet? Kromě toho, že si zjistíte rozměry ve složeném stavu, aby se vešel do auta, je také dobré, aby měl rychlospojku, která usnadní instalaci i deinstalaci kol.