Letíme s dětmi

Co si budeme povídat, děti dokážou i z krátké cesty autem udělat hororovou cestu. Na autě je sympatické, že můžete skoro vždy hned zastavit a problém vyřešit. Letadlo je oproti tomu výzva. Jak tedy cesta letadlem probíhá?
Každý cestující musí mít svůj vlastní palubní lístek, tedy i malé dítě. Děti do 2 let cestují na klíně rodičů, ale můžete pro ně zakoupit vlastní místo. V případě, že letí dítě na Vašem klíně, platíte většinou 10% ceny, pokud chcete vlastní sedačku, platíte 75% ceny. Případná sedačka musí být certifikovaná pro letadlo a je nutné, aby odpovídala danému typu letadla.

Dítě sedící u Vás na klíně musí být připoutané s Vámi


Do letadla smíte pro děti vzít jídlo a pití. Pití ideálně kupte a než projdete kontrolou, nechte jej uzavřené, aby bylo jasné, že se jedná dětské pití. Při koupi myslete na limit 100 ml na lahev na osobu. Pokud by na kontrole měli sebemenší pochybnosti, pití Vám odeberou. Lahve dejte do zajištěných plastových sáčků. Co se jídla týče, můžete mít v příručním zavazadle čokoládu, bonbony, obložený chléb v plastové folii, čerstvé celé ovoce a zeleninu, sušenky, ořechy atd.
Dětem do 2 let kočárek přepraví letecká společnost zdarma a většinou můžete s kočárkem dojet až k letadlu. Toto si ovšem ověřte přímo u Vaší společnosti.


Při cestování s dětmi určitě provádějte online check-in, abyste měli jistotu, že budete sedět u sebe. Některé letecké společnosti vyžadují, aby si alespoň jeden z rodičů koupil sedačku, a děti jsou poté umístěny u rodiče. Při nákupu letenky Vám bude nabídnuta možnost přednostního nástupu do letadla jakožto něčeho extra. Je to ale to samé, jako když nastoupíte do autobusu jako první a čekáte, až nastoupí zbytek. Je samozřejmě mnohem lepší být s dětmi naopak mezi posledními, aby děti strávili v letadle co nejméně času.


Ideálně si zjistěte, kde na letišti najdete dětské koutky. Ulehčí Vám to dobu čekání na odlet. Například na letišti Václava Havla najdete dětský koutek na terminálu 2 ve druhém patře budovy.

Samotný let poté zvládnete hlavně díky oblíbeným hračkám, knihám či hrám, které společně s dětmi vyberete. Samozřejmě můžete děti zabavit i pomocí elektroniky, jen nezapomeňte na povinnost zapnout režim letadlo.
Cestování s dětmi je hlavně o zvládnutí Vašich emocí a Vašeho přístupu k plačícímu dítěti. Čím více budete řešit lidi kolem Vás, tím více budete nervózní a tím více samozřejmě budou nervózní Vaše děti. Lidé, kteří sami mají děti, pochopí. Ostatní to pochopí, až ty děti budou mít.

Šťastnou cestu přeje Soňa J.