Libeček lékařský – zlato v našich zahradách

Libeček (latinsky levisticum officinale) je 1,5-2 metry vysoká rostlina, která ve volné přírodě neroste. V našich podmínkách ji zahradníci pěstují s velikou oblibou. Sama ji ráda používám do polévek. Mladé lístky se můžeme použít i do chutných jarních salátů, kde používáme petrželovou nať.

Libeček je už po staletí znám jako léčivá rostlina, byl velmi oblíbenou bylinou léčitelů. V oblibě je dodnes, libeček je bohatý na vitamíny a je velmi močopudný. Při ledvinových obtížích se ale nepoužívá samostatně, ale pouze v bylinných směsích. Čistí krev, zlepšuje krevní oběh, pomáhá při léčbě srdečních chorob, revmatismu, dně a také působí jako rozpouštědlo močových a žlučových kamenů.

Libeček působí celkově na svalstvo a nervovou soustavu, pro ženy působí jako afrodiziakum a pomáhá jim při nepravidelné menstruaci. Užívání během těhotenství je ale pro jeho uvolňující účinky zakázáno.

Libeček se hojně využívá i kosmetice, nastrouhaný kořen s přírodním olejem pomáhá na pigmentové skvrny. Lze jej využít jako přísadu do bylinných koupelí.

Zdroj foto: Fotobanka