Letní režim v domácnosti

Léto: teplo, slunko, relax. Maximum času venku, minimum času doma. Výsledek: nepořádek, neuklizeno, kupící se prádlo čekající na vyprání. Pocit, že nestíhám. Znáte to? Pokud ano, dostihlo vás léto. A není to nic neobvyklého!

Pravidelný úklid

Možná jste zvyklí uklízet pravidelně, mít „úklidové pátky“, „úklidové sobotní dopoledne“. Ale najednou je venku hezky a vy přestanete svůj vlastní režim dodržovat. Na domácnosti se to samozřejmě začne okamžitě projevovat a vy hasíte jen to nejnutnější, zejména docházející ponožky. Ostatní, ať už je to prach nebo okna, jsou na druhé koleji.

Velký zlom: jarní úklid

Zlomovým momentem je jarní úklid. Ať už je opravdu monstrózní, nebo se jedná spíše o symbolickou záležitost, většinu hospodyněk dožene to samé: pocit úlevy poté, kdy umyjí okna, udělají generální úklid kuchyně, převlečnou postel do šeříkem vonících peřin. Nebo cokoliv jiného. A právě tento úlevný moment je začátek letního režimu, velkého oddechu, který skončí až s podzimem.

Jak z toho ven?

Předně je třeba si říct, zda nám to vadí, či nikoliv. Pokud nemáme větší problém s mírným nepořádkem, můžeme pokračovat v letním režimu až do podzimu: prát prádlo a uklidit jen to, co opravdu hoří.

Pokud se ale cítíme vnitřně špatně a chtěli bychom to změnit, je třeba se trošku kousnout a pustit se do úklidu, léto neléto.

Jsou dvě možnosti. Tou první je seznam úkolů připravený na chvíli, kdy se to bude hodit. Začne pršet? Přátelé zruší společnou grilovačku? Děti si neplánovaně vezme babička? Ideální! A pokud nebude naším cílem generální úklid absolutně z gruntu, bude to určitě stačit pro zběžný úklid a náš dobrý pocit.

Druhou možností je naplánování několika větších úklidů během léta bez ohledu na situaci. Úklid by neměl dosahovat velikosti velkého jarního úklidu, přeci jen je teplo a podmínky pro úklid zkrátka nejsou takové. Navíc bude třeba trošku sebekázně. Ale pokud je pro nás uklizený dům stěžejní, nezbyde nám nic jiného.

Výjimka potvrzující pravidlo

Jsou mezi námi i pořádkumilovní medvídci mývalové, kteří mají uklizeno za každé situace. Je jich minimum. My ostatní jim můžeme tiše závidět. Ale je co?

Ať už to máme jakkoliv, každý přistup je správný, pokud nám vyhovuje. Pravidelný úklid, nárazový úklid či řešení jen toho, co hoří? Nejdůležitější je jediné: naše spokojenost!