Co je ketodieta a jak na ni?

Vánoce jsou už dávno za námi, většina z nás je ráda, že další budou zase až za rok. Mnozí z nás se ale po svátcích s hrůzou podívali na váhu a zjistili, že máme nějaké to kilo navíc. Máte to stejně? A přemýšlíte, jak se kilogramů navíc zbavit? Zkuste ketodietu!

Ketodieta není výmysl moderní doby

Slýcháme o ní ze všech stran, zkouší ji obyčejní lidé i známé osobnosti. Není se čemu divit, že se sami sebe ptáme, co je na ní tak zázračného? Není to zase nějaký hit moderní doby, po kterém za měsíc nebo dva ani pes neštěkne? Není! Ketodieta za sebou má docela dlouhou historii, původně se ale nevyužívala k hubnutí, ale při léčbě epilepsie. Až časem došlo ke změně a ketonovou dietu drží lidé, kteří chtějí zhubnout, ale nechtějí během hubnutí hladovět.Jak na ketodietu v dnešní době?

Jak ketodieta funguje?

Princip ketodiety je poměrně jednoduchý, navíc funguje i bez toho, abyste trávili dlouhé hodiny v tělocvičně nebo posilovně, nebudete při ní ani trpět hlady. Ketodieta je založená na přeměně tukových buněk na energii. Že za zdroj energie normálně využíváte glukózu? O to právě jde.

Při ketodietě totiž omezíte příjem sacharidů na minimum, tělu brzy dojdou jejich zásoby a musí tak hledat jiný zdroj energie. Samozřejmě, že si tělo poradí, novým zdrojem energie se totiž stanou tuky, konkrétně tukové polštářky, které nám přidělávají vrásky na čele. Díky tomu, že snížíte příjem sacharidů, se tělo dostane do stavu tzv. ketózy, při které bude spalovat tuky.

Tělesný tuk seběhem ketózy štěpí na malé částečky mastných kyselin, kterým se říká ketolátky. Ty dodávají energii tkáním.

Víte, že se nemusíte bát, že by navození tohoto stavu bylo pro tělo nebezpečné? Jde o přirozený stav, naši dávní předci ve stavu ketózy žili vlastně pořád.

Zdroj: fotobanka

Jak se dostat do stavu ketózy, abyste začali spalovat tuky a hubnout?

Základem je omezit příjem sacharidů ve stravě. I když se to nezdá, sacharidy najdeme skoro ve všem, co sníme. Na jednu stranu je to dobře, protože se bez nich naše tělo neobejde, na druhou stranu si musíme přiznat, že jich konzumujeme násobně víc, než potřebujeme. Abychom se dostali do stavu ketózy, je třeba snížit příjem sacharidů pod 50 g za den.

Vynechat tak musíme sladkosti, pečivo, slazené limonády, alkohol nebo třeba klasické přílohy jako jsou například brambory nebo těstoviny, naopak jíst můžeme:

  • Libové maso
  • Ryby a mořské plody
  • Mléčné výrobky
  • Nízkosacharidovou zeleninu
  • Ořechy a semena
  • Nízkosacharidové těstoviny
  • Zdravé ruky jako máslo, extra panenský olivový olej nebo třeba avokádový olej.

Ketodieta má tři fáze. Během té první dojde k nastartování ketózy, hubnete při ní nejvíc z celé diety. Vyřadíte všechna běžná jídla, jíte jen ta proteinová. Druhá fáze je fáze stabilizační, kdy pořád jíte proteinová jídla, ale pomalu se vracíte i k normálním jídlům. Třetí, fixační fáze, by měla minimalizovat riziko jojo efektu.