Příprava porodního plánu

Chystáte se do porodnice, balíte si tašku a přemýšlíte co ještě udělat, aby váš porod byl dokonalý a hladký, bez zbytečných zásahů? Napište si porodní plán. Co je to porodní plán, co by tam mělo být a co byste měla chtít od personálu vaší porodnice? Pojďme se na to podívat.


Každý porodní plán je pro vás na míru. Je dobré si sednout se svou porodní asistentkou nebo dulou a pohovořit si o tom, jaké máte představy o průběhu vašeho porodu. Každá rodička stejně jako porod je velká individualita a někdy se porod ubírá jiným směrem než je váš porodní plán. I s tímhle je třeba počítat a zohlednit v plánu nenadálé situace jako např. akutní císařský řez. I ten se dá do jisté míry naplánovat v tom, že vás zastoupí otec dítěte a bude s dítětem po celou dobu bondingu a vyšetření (otec si tak hned buduje vazbu s miminkem). Pro personál porodnice je důležitá komunikace a porodní plán je pro ně vodítkem, jak vám porod zpříjemnit. Bez porodního plánu se dá domluvit na spoustě věcí, ale ruku na srdce, která žena v ten moment má sílu a chuť řešit co vše by si přála. Bez porodního plánu a bez komunikace s personálem jede porodnice rutinu a rutinní zásahy jak jsou naučení. Ne vždy je to krásný zážitek.


Pokud si sepisujeme porodní plán, měly bychom vědět, že porod se skládá z tří dob porodních. Často se stává, že personál vám nabídne popohnání porodu – tedy první dobu urychlí medikamenty či provedou Hamiltonův hmat. Pokud není náležitý důvod, neurychlujte, první doba je důležitá pro přípravu těla i miminka na celý zbytek porodu. Zapište i to, co si nemyslíte, že byste vyžadovala, protože si to pak můžete rozmyslet. Určitě je dobré chtít svobodu pohybu a i volný výběr polohy pro samotný porod. Pro lékaře je obecně snazší, když je rodička na zádech, mají tak vizuální přehled, ale ne vždy pak porod probíhá dobře. Dítě musí hlavně dorotovat a správně docestovat do porodních cest, aby nedošlo k poranění maminky či zhoršení samotného průběhu druhé doby porodní a lze tak předejít nadbytečným zásahům. Tělo vás bude intuitivně vést a miminko si řekne v daný okamžik, jestli potřebuje, abyste stála nebo ležela na boku či klečela.


V třetí době porodní, a tu především doporučuji zmínit, budete chtít určitě bonding minimálně dvě hodiny. Ale ještě předtím je velmi důležité nechat dotepat pupečník miminka (miminko tak získá veškerou svou krev a nehrozí anémie).

Proto se hodí zapsat, že si přejete dovyšetřit miminko na svém těle. Můžete tak bondingovat, seznamovat se, nasávat hormonální jízdu, která se kontaktem vyplavuje, zamilovávat se a budovat kontakt. Pupečník tak může dotepat a veškerá krev co patří miminku, se dostane zpátky do jeho oběhu. Takže závěrem, porodní plán má opravdu smysl, protože jak jinak se personál dozví, jakou máte představu o svém porodu a co chcete? Nebojte se diskutovat a prosazovat si váš plán. Každý plán má smysl, stejně jako každý porod.


M. S.