Metoda NO POO


Neslyšeli jste o ní? Je to zkratka anglického no shampoo. A ti z Vás, kdo ovládají anglický jazyk, se možná zarazili nad slovem „poo“, které znamená v překladu hovínko. Ano, i tak lze tuto metodu popsat – mytí vlasů bez všech chemických složek, tedy bez všech „poo“. Proč by někdo chtěl praktikovat no poo metodu? Protože budete mít krásné, zdravé vlasy a ještě budete šetřit přírodu. A to už minimálně za pokus stojí.


Metoda se jeví jako jednoduchá, ale je to tak trochu alchymie. je třeba chápat principy péče
o vlasy a pokožku, a zejména zjistit, co přesně potřebují Vaše vlasy. Na začátku to možná budete chtít vzdát, ale vydržte, stojí to za to.
Nejdříve je třeba vlasy tzv. detoxikovat – zbavit je chemie z šampónů. Kdo jste používal přírodnější šampony, budete mít tuto etapu rychlejší. Pokud jste však doteď moc neřešili, čím si myjete hlavu, bude proces detoxikace trvat i několik týdnů. Po tuto dobu je hlavní vydržet a nevzdávat to. Vlasy totiž nebudou hned vypadat dobře, dokonce můžete mít pocit, že vypadají hůře. Ale nebojte se, není to trvalý stav.


Ale teď k té nejzákladnější otázce – čím se tedy vlasy myjí při metodě no poo? Možností je hned několik.


Jedlá soda
Ta se doporučuje v první fázi přechodu z šamponu na no poo metodu. Jednu lžíci sody rozmícháte ve sklenici vody (ideálně destilované) a vmasírujeme do vlasů. V případě dlouhých vlasů se doporučuje kaskádovité nanášení (postupně uvolňujete vlasy připnuté například skřipcem). Jedlá soda je výborný pomocník, ale nesmíte ji používat dlouho, protože byste si vlasy naopak poškodili


Žitná mouka
Hodí se zejména pro jemné, mastící se vlasy. Obsahuje mnoho vitamínů a živin, které vaše vlasy jistě ocení. Složky obsažené v žitné mouce podporují růst vlasů a regeneraci vlasové pokožky. Tato metoda vlasy nevysušuje ani nenarušuje. Příprava je jednoduchá – z vody a žitné mouky vytvoříte kašičku, kterou si vmasírujete do vlasů a na pokožku hlavy. Pokud chcete postoupit na vyšší stupeň péče o vlasy, nahraďte kašičku z žitné mouky kváskem.

Žloutky
Žloutek má sám o sobě výborné mycí schopnosti. V kombinaci s vitamíny, minerály
a bílkovinami, které obsahuje, je ideálním pomocníkem pro Vaše vlasy. Na normální mytí stačí 1-2 žloutky, na důkladnější vymytí použijte 4-5 žloutků.

Jíly
Z jílů se nejvíce hodí marocký jíl, dodává vlasům objem a hustotu. Princip ke stejný jako u žitné mouky – vytvoříte kašičku, kterou si nanesete na vlasy, vmasírujete a ideálně necháte 5 minut působit. Poté je třeba důkladně omýt vlasy, aby Vám v nich nezůstaly částečky jílu. Po použití je dobré opláchnout vlasy oplachem z jablečného octa, který je výbornou náhradou za kondicionér. Oplach z jablečného octa vyrobíte ze lžíce octu smíchaném v šálku vody. Nenechte se odradit, pokud Vám po jílu vlasy budou ze začátku elektrizovat – znamená to, že jsou vaše vlasy velmi narušené (například zesvětlováním) a potřebují čas. Pokud by problém neustával, vyberte si jinou z metod, která Vám bude příjemnější.

Výše uvedené metody pak můžete různě vylepšovat či doplňovat dle toho, co Vaše vlasy potřebují. Jestliže máte suché či krepaté vlasy, použijte do mycí směsi kapku arganového nebo jojobového oleje. Pokud Vás trápí lupy, v misce s vodou rozmíchejte 10-20 kapek Tea Tree oleje, aplikujte na vlasy, nechejte 10 minut působit a opláchněte.


Já osobně jsem teprve v začátcích bádání a mohu Vám tak říct, že začátky jsou opravdu náročné. Nejdříve jsem to přehnala s arganovým olejem, takže moje vlasy byly mastné jako nikdy v životě. Poté jsem zkusila masku z bambuckého másla a taky to úspěch nemělo. Nyní neexperimentuji a myji si vlasy marockým jílem s kapkou oleje a již teď, po 3 týdnech, si mnoho lidí všimlo změny. A co je nejdůležitější – já to vidím každé ráno v zrcadle.