Ústní sprchy

Že jste o nich neslyšeli? Není divu, tyto pomocníci s dentální hygienou jsou rozšíření zejména v USA a v českých koupelnách zatím svá místa hledají. Co to tedy je ústní sprcha? Je to velmi užitečný pomocník v dentální hygieně, který pomáhá řádně vyčistit mezizubní prostory. Je také možné ji využívat k masáži dásní, k výplachům paradentálních chobotů či k čištění dutiny ústní, když máte fixní rovnátka.


Existují 4 základní druhy ústních sprch – na vodovodní baterii, cestovní, stolní a ústní centra.


Ústní sprcha na vodovodní baterii funguje jednoduše tak, že ji napojíte na vodní baterii a intenzitu sprchy poté určujete pomocí vodovodní baterie – tedy jak moc vodu pustíte, tak velká intenzita tlaku bude. Obvyklý tlak vodovodu je mezi 2-4 bary. Proud vody je jednotný, tedy bez mikrobublinek a pulzů, které nabízí jiné typy sprch. Výhoda je, že nepotřebuje nabíjet, je vždy připravena k použití. A další nespornou výhodou je její nízká pořizovací cena. Nevýhodou pak je, že si nemůžete vybírat z větší škály tlaku vody a není tedy vhodná pro všechny, například děti ji používat nemohou.


Cestovní sprchy jsou, jak již název napovídá, určené zejména pro ty, kteří hodně cestují. Nádržka na vodu je zabudována v rukojeti sprchy. Její obsah je tedy menší a je třeba jej během procesu čistění doplňovat. Tlak vody u cestovní sprchy je 2 – 6 barů. Funguje na tužkové baterie nebo na zabudovaný dobíjecí akumulátor. Výhodou je její skladnost, nevýhodou pak vyšší hmotnost při naplnění nádržky.


Stolní sprchy vyžadují více místa v koupelně. Mají vlastní nádržku na vodu, rukojeť je lehká a dobře se s ní manipuluje. Napájení je ze sítě, je tedy vždy připravena k použití. Proud vody je jednotný nebo s mikrobublinkami, záleží na typu ústní sprchy. Rozmezí tlaku vody je 0,7 – 6 baru. Díky tomu je zde větší množství programů a má tedy celou škálu uplatnění. Tato sprcha tedy slouží pro celou rodinu, dětem nastavíte nejnižší tlak a sobě pak vyšší. U těchto typů je důležité se zaměřit na objem nádoby, abyste během čistění nemuseli opakovaně doplňovat vodu.


Ústní centrum se v podstatě neliší od stolních sprch. Jediný rozdíl je, že součástí centra je kromě ústní sprchy i elektrický kartáček. Tento typ je nejnáročnější na prostor, ale je zde vše, co potřebujete pro kvalitní ústní hygienu,


Abyste si vybrali tu správnou sprchu pro Vás, je tedy třeba se zamyslet, kolik místa na ni máte v koupelně, na jaké účely ji budete používat a zda se chystáte s ústní sprchou cestovat. Nejčastějším důvodem koupě ústní sprchy je čištění mezizubních prostor. V tomto případě je třeba vybírat sprchu, která má vysoké hodnoty tlaku vody, aby byl tlak dostatečně silný a odstranil plak z mezizubních prostor. Dalším důvodem k pořízení ústní sprchy je zánět dásní, a tedy ústní sprchu budete používat k masáži dásní. Masáž je vhodná pro zlepšení kondice a pevnosti dásní. Pro masáž se používají sprchy s nižším tlakem vody, případně s pulzujícím proudem vody. Případně chcete po ústní sprše obojí, a tedy si vyberete takovou, která tato kritéria splňuje.


U ústních sprch doporučuji pročtení recenzí a raději si připlaťte za lepší značku. Číslem 1 mezi ústními sprchami je značka WaterPik, čemuž odpovídají i ceny za tyto produkty. Pokud si nejste jistí, který typ vybrat, navštivte některou z prodejen zaměřených na dentální hygienu a zde Vám jistě poradí a nechají Vás vyzkoušet si některé produkty.

Soňa J.