Migréna

Pamatuji si z dětství, že tatínek s jakoukoliv nemocí vařil a normálně fungoval. Čím jsem byla starší, tím více jsem obdivovala, co všechno zvládne překonat. O to více mne udivovala věta maminky „tatínek leží, bolí ho hlava“. Vážně? Funguje s horečkou a kvůli hlavě leží? Když jsem prodělala svou první migrénu, tak jsem pochopila.


Migréna se řadí mezi tzv. primární bolesti hlavy, tj. není symptomem žádného onemocnění ani není způsobená důsledkem poranění. Na rozdíl od běžné bolesti hlavy je bolest při migréně velmi intenzivní a jednostranná (občas se však strany mohou střídat). Máte pocit, jakoby vám v hlavě tlouklo srdce a zhoršuje se to, jakmile se začnete hýbat. Často je doprovázena nevolností a zvracením. Při migréně je člověk velice citlivý na všechny zvuky a světlo. Někteří mívají před vlastní atakou migrény tzv. auru (blikání či kmitání v zorném poli). Záchvat trvá několik hodin až dní.


Nejčastější příčiny jsou stres, změna počasí, nedostatek/přemíra spánku, nedostatek tekutin, konzumace některých potravin a u žen je velmi častým důvodem hormonální změna. Při zjišťování příčiny je dobré si zapisovat dny, kdy k záchvatu došlo. Ideálně si zkuste vzpomenout, co jste dělali, jedli… Ženy by si měly tyto záchvaty zapisovat do menstruačního kalendáře, aby zjistily, zda nemají souvislost s jejich cyklem (menstruace, ovulace). Já jsem díky zápisům zjistila, že v mém případě je příčina hormonální (jakákoliv hormonální nerovnováha okamžitě vede k záchvatu). Zároveň však v zápisech byly dny, které se vymykaly. Následně jsem zjistila, že to byly dny, kdy jsem šla spát s vlhkou hlavou nebo usnula na tvrdém polštáři. Díky tomuto samosledování se Vám podaří snížit počet záchvatů na minimum.


Stejně jako musíte vysledovat příčinu, tak musíte zjistit, co vám na migrénu zabírá. V lékárně si můžete koupit běžně dostupné léky (Panadol, Paralen, Ibalgin…). Na bolest zabírá i Aspirin, ale u něj si musí ženy dávat pozor v době menstruace, protože může způsobit silnější krvácení. Stejně tak je třeba dávat pozor na léky s kofeinem, pokud Vám migrénu kofein způsobuje nebo zesiluje. Na nevolnost pak zabírají přípravky se zázvorem.

Pokud na migrény trpíte déle, tak víte, že vám tělo dává signály už dopředu. Nenápadné pobolívání hlavy, nevolnost aj. V tom případě je nejlepší si vzít prášek ihned a nečekat, až se bolest rozjede. Udrží to bolest ve snesitelných mezích, abyste mohli fungovat. Načasování je také důležité proto, že ve chvíli, kdy se Vám rozjede záchvat v plné míře, tak je velice pravděpodobné, že prášek proti bolesti zhorší nevolnost a můžete jej vyzvracet.


Pokud výše zmíněné léky nepomáhají, kontaktujte svého lékaře a ten Vám předepíše léky proti migréně, tzv. triptany.

Pokud nejste zastánci léků a chtěli byste nejdříve vyzkoušet jiné možnosti, tak samozřejmě nejúčinnějším lékem je lehnout si v tmavé, tiché místnosti a vyspat se. Účinné jsou také zábaly na čelo a šíji. V současné době dochází ke studiím vlivu konopí na léčbu migrény a výsledky jsou zatím nadějné. Sama jsem toto vyzkoušela a opravdu nastala úleva od bolesti, avšak mi zcela nesedí specifická vůně konopí a zhoršilo mi to nevolnost. Ale určitě doporučuji vyzkoušet.

Soňa J.