Domácí plastelína

Když počasí nebo nemoc nepřeje a naše ratolesti jsou plné anergie, můžeme je zapojit do společné zábavy. Jednou z možností je výroba domácí hmoty, připomínající plastelínu. Je to kreativní činnost kdy, z pár jednoduchých přísad vytvoříme zábavu na další hodiny. Stačí jen použít pár běžných surovin z naší kuchyně, jako je sůl, olej, kypřící prášek, hladká mouka a voda. Kdo má doma i sypké potravinářské barvy, může s dětmi vyčarovat barevnou plastelínu.

Jak na to? Pro barevnou plastelínu si připravíme misky, do kterých rozdělíme půl hrnku soli, dva hrnky hladké mouky a dvě lžíce kypřícího prášku a dáme dítku míchat směsi. Podle počtu barev si připravíme sklenice s barvivem a dvěma lžícemi oleje a rozlijeme jeden a půl hrnku vroucí vody. Pak už jen směsi spojujeme v jednolité těsto dohromady. Mouku můžeme ještě dosypávat, aby byla plastelína pořádně hutná a nelepila se k rukám.

Poté necháme barevnou plastelínu odležet a až vystydne a zaleží se, znovu delší čas hněteme a můžeme dosypávat mouku podle potřeby.


Jakmile je hotovo, a dítko za vaší asistence připravilo plastelínu, může jít tvořit. Vy si zasloužíte šálek kávy nebo čaje za trpělivost a následný úklid. Po hře je nutné umístit plastelínu do vzduchotěsné nádoby a pak lze dále používat. Takto vyhotovená plastelína by měla vydržet až půl roku a nejlepší na ní je to, že je tvrdnoucí na vzduchu a tak je úklid jednoduší za pomocí vysavače a smetáčku.


M.S.