Vanilka

Druhým nejdražším kořením na světě je zaručeně vanilka. Za jeden kilogram kvalitních vanilkových lusků zaplatíte deset tisíc korun.

Druhým nejdražším kořením na světě je zaručeně vanilka. Za jeden kilogram kvalitních vanilkových lusků zaplatíte deset tisíc korun.

Vzácný plod vanilovníku bezkonkurečně voní dezertech i kosmetice. Co ale o vanilce asi nevíte?

Vanilovník kvete pouze 24 hodin. Během onoho jednoho dne je potřeba ručně stisknout květ, aby došlo k přerušení přepážky mezi tyčinkou s pylem a bliznou. Díky tomu dojde k samoopylení. Jeden zručný pěstitel zvládne za den opylovat až 1500 květů.

Vanilovník plocholistý je jedním z druhů orchideje, vanilkové tobolky (lusky) jsou její plody. Nejvyšší plodnost má rostlina mezi 3. a 8. rokem, postupně pak snižuje plodnost a je nahrazována mladšími rostlinami. Díky fenolickému aldehyd vanilinu se vanilka pyšní opojnou vůní, která se využívá v potravinářství, parfumerii i farmacii. Éterický olej z vanilky přispívá k relaxaci, navozuje dobrou náladu a dokonce funguje jako afrodiziakum. Vanilkové aroma harmonizuje srdeční činnost, snižuje horečku a uklidňuje psychické napětí.

Největším producentem vanilky na světovém trhu je Madagaskar. Než se lusk vanilky dostane od pěstitele do obchodů, trvá to až 9 měsíců. Část doby se stráví sušením, vyzráváním. Po zakoupení lusku je vhodné jej uchovávat v uzavřené nádobě.

Nejtypičtější vanilkové produkty jsou vanilková zmrzlina a vanilkové rohlíčky.

Zdroj Foto: fotobanka