Antikoncepce a její nevýhody

Antikoncepce je pro mnoho žen důležitou součástí plánování rodiny a ochrany před nechtěným těhotenstvím. Existuje však několik nevýhod, které jsou spojeny s užíváním antikoncepce a o kterých mnoho žen neví.

V tomto článku se zaměříme na ty nevýhody, které jsou spojeny s hormonálními metodami antikoncepce.

Zdravotní rizika

Jednou z nevýhod hormonální antikoncepce je, že může způsobit nežádoucí vedlejší účinky, jako jsou například bolesti hlavy, nevolnost, změny nálady, zvýšené riziko krevních sraženin a zvýšení hladiny cukru v krvi.

Pokud na sobě tyto účinkypociťujete, měla byste zvážit, zda převažují nad výhodami užívání antikoncepce.

Problémy s plodností

Další nevýhodou hormonální antikoncepce je, že může způsobit problémy s plodností. Většina žen se po ukončení užívání hormonální antikoncepce vrátí ke svému přirozenému menstruačnímu cyklu během několika měsíců.

Nicméně některé ženy mohou mít problémy s obnovením plodnosti a mohou trvat několik měsíců nebo dokonce i několik let, než budou schopny otěhotnět.

Nižší sexuální libido

Další nevýhodou hormonální antikoncepce je, že může způsobit změny v sexuálním chování. Některé ženy mohou pocítit sníženou sexuální touhu, zatímco u jiných se může zvýšit.

Může se také stát, že během sexu jsou méně citlivé nebo mají problémy s dosažením orgasmu.

Nakonec tedy užívání antikoncepce bude k ničemu, protože na sex prostě nebudete mít chuť.

Na závěr si je však důležité uvědomit, že každá žena reaguje na hormonální antikoncepci jinak. Některé ženy nemají žádné vedlejší účinky, zatímco u jiných se mohou vyskytnout závažné problémy.

Proto při rozhodování nedávejte na rady a zkušenosti jiných žen, ale promluvte si na gynekologii o nejlepších možnostech pro vás a následně vyzkoušejte, co vám bude nejvíce sedět.

Autor: Soňa J.