Všemi oblíbené kakao

Každý z nás se někdy rád vrací do dětství. Pamatuji si jak mi maminka nosila k pohádkám horké kakao a já se s ním zachumlala do deky. Ta vůně se nesla po celém obývacím pokoji, a já si vůbec neuvědomovala, že mě tato božská vůně a chuť bude provázet celým životem.


A kde se vůbec ta úžasná dobrota vzala? Plody z rostliny kakaovníku (Theobroma) pochází nejčastěji ze Západní a Jižní Afriky. Sklízí se celé plody, ze kterých se následně oddělují boby od dužiny. Po řádném očištění následuje mletí a sušení. v Poslední fázi se odděluje nepotřebný tuk. Chuť kakaa jako taková je hořká. Využívá se zejména jako hlavní surovina k výrobě čokolády. Samotný kakaový prášek je také oblíbený právě při výrobě lahodného nápoje. Smícháním horkého mléka a cukru vytvoříte tolik oblíbený a známý nápoj.


Důležité je také vědět, že kakao obsahuje známé a důležité flavonoidy, které jsou velkými antioxidanty. Patří tedy mezi velké pomocníky zlepšující kognitivní funkce mozku. Díky rychlejšímu okysličení zrychlují reakce organismu. Účinně slouží proti řadě onemocnění srdce, jako jsou ischemické poruchy a akutní infarkty myokardu.
Abychom zajistili tu správnou chuť kakaa a čokolády, přilepšili svému zdraví, je důležité vybírat z kvalitních výrobků a nekupovat průmyslově vyráběné náhrážky.