Jsem tyran nebo pomáhám?

Reflexní lokomoce nebo-li vojtova metoda a vojtovka. Když tenhle název zadáme do vyhledávače, vypadne na nás nejčastěji tahle věta: „Je to soubor cvičebních technik používaných k léčbě hybných poruch objevený MUDr. Václavem Vojtou. Jeho základním principem je fakt, že v centrálním nervovém systému člověka jsou geneticky zakódované vrozené pohybové vzory.“ Ale pro spoustu matek je to spíše velký strašák způsobující dětem bolest a stres.


Setká se s ní hodně maminek, některé dříve než navštíví neurologa či fyzioterapeuta. Ale vojtovka bývá i nadužívána. Pokud nejde o neurologický problém atp., jsou stejně účinné i jiné metody. Pokud vám přijde, že ve vašem případě je vojtovka na vás a vaše dítě moc, a nemáte diagnostikovaný vážný neurologický či hybný problém, informujte se i o jiných metodách a cvicích, kterými svému děťátku můžete pomoci. Mezi tyto metody patří např. Bobath koncept, který vychází především z běžných aktivit dítěte nebo doplňkové rehabilitační aktivity (hipoterapie, canisterapie, míčkování, tejpování i klasická masáž).


Vojtova metoda se týkala hlavně mě a mojí dcery. Nejhorší pro mě bylo, že dcera s diagnózou diparéza dolních končetin u vojty plakala a ne málo. Ano, děti u ní pláčou, není to ovšem ani tak kvůli bolestem, ale že dělají reflexně něco nezvyklého, co doposud nedělaly a vědomě neovládaly. Byla jsem z toho opravdu velmi špatná a pokaždé plakala i s dcerou. Největší problém bylo, že dcera už byla moc velká na cvičení a velmi se polohování a stimulaci bránila. Pediatr bohužel neviděl to, co vidím já a zlehčoval situaci. Prosím, pokud se vám cokoliv nezdá, apelujte na svého pediatra, ať vypíše žádanku k fyzioterapeutovi včas. Ušetříte si tím spoustu starostí a slz. Bojovala jsem dlouho i s faktem, že dceři ubližovat už nebudu a zůstane pohybově postižená, ale hlavně šťastná. Naštěstí, i díky podpoře fyzioterapeutky, rodiny a přátel jsem to nezavrhla.

Chci tímto příběhem podpořit všechny maminky, které zrovna bojují s podobnými pocity tehdy já. Stojí to za to a vaše dítě vám za tu snahu a dřinu jednou od srdce poděkuje, že jste to nevzdaly a bojovaly. Každá chceme zdravé děti, ale zároveň i šťastné. Jsme v tom spolu!