Prostěradlo je důležitou součástí postele, jak ho vybrat?

Co promění postel v místo, kam se každý den těšíme a uléháme do ní s vidinou klidného a ničím nerušeného spánku? Určitě kvalitní matrace, povlečení, které saje pot a je příjemné na dotek, a také prostěradlo. Jeho výběr často odsouváme na poslední místo, protože si říkáme, že není tak důležité. Opak je ale pravdou. Jak prostěradlo vybrat, aby dobře plnilo svou funkci a zároveň dlouho vydrželo?

Postel není jen rám a matrace
Když se řekne postel, mnozí z nás v tom vidí rám a na něm položenou matraci. Jenže to není všechno. Kromě toho je důležité i povlečení, které musí pohladit po těle, a prostěradlo, na které budete uléhat s radostí, nebude studit, ani vám z matrace utíkat.

Jak vybrat prostěradlo, které vám bude dlouho a dobře sloužit?
Prostěradlo přichází, stejně jako povlečení, do přímého kontaktu s pokožkou. Musí tak být příjemné na dotek, dobře od těla odvádět vlhkost a dýchat. Kdo by si dobrovolně lehl na něco, co připomíná drátěnku, nebo se během nočního převalování vytratí kdoví kam?


Začněte u materiálu

Už dávno na trhu nejsou jen klasická plátěná prostěradla, které používaly naše maminky a babičky. Doba jde kupředu, spolu s ní se mění i nabídka prostěradel.

Bavlněná plátěná prostěradla jsou pořád klasikou, která nikdy nezklame. Jsou prodyšná, savá, spát na nich mohou i alergici. Jenže když ho špatně založíte pod matraci, ráno se probudíte mimo prostěradlo. Řešením mohou být bavlněné prostěradla s gumou po celém obvodu.

Velmi oblíbená jsou i jersey prostěradla. Většina z nás ho už jistě aspoň jednou vyzkoušela. Vyrábí se také ze 100% bavlny, ale té, která připomíná tričkovinu. Pyšní se snadnou údržbou (nemusí se žehlit) a dlouhou životností.

Během chladných nocí přijde vhod froté prostěradlo, které je měkké, pružné a také ze 100% bavlny. Po celém obvodu má všitou gumu, takže bude perfektně držet na místě. Víte, že ani častým praním nepřijde o svou měkkost?

Náhradou froté prostěradla může být to z mikroflanelu, které vaši ložnici povznese zase o stupínek výš. Prostěradlo s jemnými hřejivými chloupky přímo vyzývá ke spánku, dobře od těla odvádí pot a snadno se udržuje. Chloupky nepouští, klidně na něj mohou uléhat i alergici a astmatici.

Zvláštní variantou prostěradla je chránič matrace, který ji chrání před vodou, roztoči a prachem. Často bývá nepropustný, skládá se ze dvou vrstev, a přesto je prodyšný. Po obvodu bývá všitá guma, takže chránič navléknete na matraci úplně stejně jako prostěradlo.


Dobře vyberte i rozměry prostěradla
Někdo spí na jednolůžku, jiný na dvojlůžku, někdo má postel atypických rozměrů. Na to je třeba dbát i při výběru prostěradla. Když si koupíte malé, na matraci ho nenavléknete, i když se budete snažit sebevíc. Příliš velké prostěradlo se zase bude shrnovat a tvořit nepohodlné hrboly.

Než si tedy prostěradlo skutečně koupíte, změřte si matraci.

Kdo spí na dvoulůžku s oddělenými matracemi, ten se může rozhodnout, zda povlékne prostěradlo na každou matraci zvlášť, nebo koupí jedno velké.