Finance a zase ty finance

Znáte to, zamilujete se a všechno je tak, jak má být. Chodíte společně do kina, na večeře… Všechno klape, a tak se jednoho krásného dne domluvíte, že už je čas pořídit si miminko.


A miminko přijde a s ním i snížení příjmu pro matku. Mateřská se ještě dá zvládnout, ale rodičovská už je veliký propad. Zejména, pokud jste neměla nárok na mateřskou a chcete být s dítětem doma do 3 let. Znáte tu reklamu na očkování proti klíšťové encefalitidě, kde je to otravné klíště? Tak Vám se najednou do života vkrade něco, na co není očkování. Představme si to jako to velké klíště, jen se to jmenuje Finance. A tahle otravná Finance je Vám najednou všude v patách. Z vás, výdělečně činné ženy, se stane matka závislá na tom, kdy přijde mateřská a kolik Vám manžel pošle peněz.

A tak se mezi vás polehoučku vkrade Finance a začíná být čím dál více součástí Vašeho života, Vašich hádek. Opravdu dítě potřebuje to a to? Opravdu je nutné chodit na plavání rodičů s dětmi? Opravdu musí mít tolik oblečení? Z manžela, který do té doby nijak významně neřešil, co si za své vydělané peníze kupujete, se najednou stal finanční inspektor, který se snaží zjistit, za co utrácíte ty peníze, které Vám on posílá. On, který na rozdíl od Vás, která se válíte doma s dítětem musí, chodit do práce a pracovat. Chápete – pracovat. Ne, ty to mámo vlastně nemůžeš pochopit, protože si doma. A tak začne moje a tvoje a Finance je už právoplatným členem Vaší rodiny.


Tento scénář je obvyklý ve většině rodin, které znám. Záleží hodně na tom, jak si rodina nastaví pravidla ohledně financování rodiny. Máte jeden účet, ze kterého se vše platí a máte tudíž oba přehled? Nebo máte každý svůj a jedete si tzv. sami za sebe? Případně je ještě možnost 3 účtů, kdy každý máte svůj samostatný a jeden je společný, kam dle možností každý odešle peníze, ze kterých se hradí domácí výdaje, a na svém účtu máte své peníze na Vaše potřeby. Žádný z těchto modelů není univerzální, protože v každé rodině funguje něco jiného. Ale jistý „repelent“ na otravnou Financi přeci jen je. Jmenuje se komunikace. Jedině otevřená komunikace vede k řešení. Je třeba, aby manžel pochopil, v jaké jste situaci a abyste vy neměla pocit, že se doprošujete o peníze.

Najít kompromis, který vyhovuje všem, je běh na dlouhou trať. Ale jedině opakujícími se konverzacemi (ne hádkami) se nakonec otravné Finance zbavíte.

Soňa J.