Vítejte v 1. třídě

A je to tady, Vaše maličké stvoření, které bylo ještě nedávno naprosto závislé na Vaší péči, jde do školy. Nejspíše jste posledních pár týdnů strávili nad výběrem škol a následně netrpělivě očekávali výsledky. Zejména ve větších městech je totiž velký převis a některé školy neberou ani spádové děti. Ale teď už máte ten vyjimečný papír v ruce a čeká vás nákup výbavy do 1.třídy. Občas jsem na hřišti zaslechla něco o tom, jak je to strašné a kolik to stojí, ale dokud se mne to netýkalo, nevěnovala jsem tomu pozornost. O to větší byl pro mě šok, když jsem si začala zapisovat, kolik nás ta 1.třída bude stát.


Tak si to pojďme rozepsat, ať máte představu i vy a můžete si případně výdaje rozložit.


Aktovka – základním vybavením každého prvňáčka je aktovka. Na jejím pořízení můžete hodně ušetřit, ale zároveň tím snížíte komfort pro Vaše dítě. Při koupi aktovky raději než na cenu koukejte na její váhu, objem a na zpracování zadní části. Ideální aktovka pro prvňáčka by měla vážit kolem 1kg a měla by mít vyztužená záda. Nejznámější a hodně kupovanou značkou je Topgal, kde za pořízení aktovky dáte cca 2000 Kč.


Penál a vybavení – cena penálů je také velice rozmanitá. Doporučuje se nekupovat již vybavené penály, protože každý učitel má jiné požadavky na obsah penálu a navíc je náplň v penálech většinou tvořena z nejlevnějších tužek a pastelek, které skoro ani nepíší.


Přezůvky – u přezůvek je důležité brát v potaz, že v nich dítě bude trávit velkou část dne. Měly by tudíž být pohodlné. U prvňáčků nejsou za ideální obuv považovány pantofle, protože děti v tomto věku hodně běhají a pantofle jsou na tyto aktivity nebezpečné.


Výtvarné potřeby – při čtení seznamu na výtvarnou výchovu jsem se opravdu na chvíli zarazila a nevěřila, že je toto myšleno vážně. Základní výbavou je kufřík (cca 150 – 400 Kč) a do něj pak naskládáte štětce, omyvatelný ubrus, zástěru, hadříky na omývaní, tempery, vodovky, kelímek na vodu, tuš… No zlatá školka!


Věci na tělocvik – u této položky se dá minimálně u prvňáčků ušetřit. Tepláky/leginy a triko vyčleníte z jejich oblečení a cvičky koupíte do 150 Kč.


Učebnice – každá škola má tuto položku jinak vysokou. Některé školy poskytují učebnice dětem zdarma a hradí se pouze pracovní sešity, jiné školy Vás nechají vše koupit.


Svačinový box, láhev na vodu a peněženka – takový set pořídíte kolem 300 Kč, ale je lepší připlatit za kvalitu. Nejen z hlediska zdravotního, ale i z hlediska výdrže materiálu. Tzv. zdravé lahve sice stojí kolem 200-250 Kč, ale vydrží dlouho a jsou zdravotně nezávadné.


Toto je základ, který bude potřebovat každé dítě. Další položky se pak mění dle školy, kterou Vaše dítě bude navštěvovat. Pro všechny výše zmíněné věci platí, že je lepší připlatit za kvalitu. Například nůžky můžete sice pořídit za 20 Kč, ale dítě pak neustřihne vůbec nic. Stejně tak pastelky za 15 Kč – sice ušetříte, ale dítě z nich při výtvarné výchově mít radost nebude.


Kromě výše zmíněného počítejte ještě s dalšími výdaji během září, kdy budou učitelé vybírat poplatky za pracovní sešity a mimoškolní aktivity. Tyto výdaje jsou průměrně kolem 2500 Kč. A samozřejmě nesmíte zapomenout na poplatky za obědy, družinu a zájmové kroužky.


Rodinnému rozpočtu zdar a těším se na Vás u dalšího článku Soňa J.