Spánková paralýza

Je pravděpodobné, že jste toto slovní spojení nikdy neslyšeli, ale možná jste jej zažili a ani to nevíte. Každopádně ačkoliv nevíte, že se tomu říká zrovna takto, určitě jste na tento zážitek případně nezapomněli.

Osobní zkušenost se spánkovou paralýzou


Před pár lety se mi začaly dít divné věci. Když jsem se probudila tak jsem viděla pavouky, kteří pluli vzduchem nebo postupně padaly na mě. Z pavouků mám hrůzu, nesnesu vidět ani obrázek. Po otevření očí mnou projela čirá hrůza, nemohla jsem se ani hnout a jen se dívala, jak se ke mně pavouk blíží. Po pár vteřinách mi tělo dovolilo hýbnout rukama a já jsem mávnula do prostoru a pavouk byl pryč. Když se mi toto začalo stávat čím dál častěji, byla jsem přesvědčená o tom, že je se mnou něco špatně. Do google vyhledávače jsem zadala pár hesel, a aniž bych to čekala, vyjelo mnoho výsledků.

Co je to spánková paralýza?


Jednoduše řečeno je to stav mezi spánkem a bděním. Váš mozek si ještě plně neuvědomuje, že je vzhůru a nedokáže tak odlišit realitu od snu. Ke spánkové paralýze dochází zpravidla tehdy, když jsme ve fázi spánku zvané REM. Je to ta fáze, ve které se nám zdají sny. A abychom sny neprožívali fyzicky, uvolňuje mozek do těla chemické látky, které tlumí funkci svalstva. Jsme v podstatě ochrnutí a stejně tak naše hlasivky. Je to zcela běžný proces, pokud se však v této fázi neprobudíme. Když se probudíme, dochází ke spánkové paralýze. Ti, kdo ji někdy zažili, mluví o živé noční můře a naprosto právem. Je několik druhů spánkové paralýzy – různé druhy halucinací.

Někdo vidí tajemné postavy, monstra, jiní nemohou dýchat (jako by jim někdo seděl na hrudi), další slyší zvuky (vrzání dveří, blížící se kroky). Spánková paralýza může trvat od několika sekund do 2 minut. Čím je delší, tím je pro člověka náročnější a může vyvolat silný pocit úzkosti. Důležité je se uklidnit, nesnažit se pohnout celý tělem, ale třeba jen prsty nebo zavřít oči. Jakýkoliv vědomý pohyb dá mozku signál, že jste vzhůru a paralýza a s ní spojené halucinace zmizí.

Jak předcházet spánkové paralýze?


Ke spánkové paralýze může během Vašeho života dojít kdykoliv, pokud se ale opakuje, je třeba se zaměřit na příčinu a zkusit ji odstranit. Nejčastějšími příčinami jsou únava, dlouhodobý stres a nepravidelný spánek. Další doporučení, jak předcházet spánkové paralýze jsou – neusínat na zádech, neusínat s vysoko vystlanými polštáři, neusínat v pokoji samostatně a nepoužívat před spaním mobilní telefon. Pokud trpíte na spánkovou paralýzu často, je vhodné navštívit psychologa či psychiatra, protože strach z halucinací může vést k tomu, že se lidé bojí usnout a trpí pak nedostatkem spánku. To paradoxně zvyšuje výskyt spánkových paralýz a člověk se dostává do bludného kruhu.

Soňa J.