Kdy volat zámečníka?


Znáte to, pospícháte. Už jste tam dávno měli být. Zkontrolujete, zda máte vše potřebné, zabouchnete dveře a v tom vám to dojde – klíče zůstaly vevnitř! Co teď?

Zámečnická pohotovost
V každém městě existuje služba zámečnické pohotovosti, která si s tímto problémem poradí. Po zavolání přijede odborník, kterému dokážete, že se jedná o váš byt, a během chvíle otevře zabouchnuté dveře.
A co dveře od auta? Ano, i s těmi vám pomůže zkušený zámečník během chvilky.
Zámečník vám pomůže v následujících situacích:
– zabouchnuté klíče
– ztracené klíče
– zabouchnuté auto
– zámek drhne a nejde odemknout
Poplatek za tuto službu vás vyjde od 500 Kč dále v závislosti na mechanismu dveří a na městě, ve kterém žijete.

A já sám, vždycky sám
Stojíte u zabouchnutých dveří a hlavou vám běží záběry z filmů. Vypadá to jednoduše – vytáhnu sponku, tou kroutím v zámku a je odemčeno. Tak přesně tento trik vás poté bude stát o mnoho stovek až tisíc korun více, protože se sponka v zámku zlomí nebo zasekne. Rozhodně se tedy nesnažte dveře otevřít sami.

Hasiči
Přátelé vám možná poradí, že máte volat hasiče, protože jim nebudete za otevření nic platit. Mají pravdu, ale jen napůl. Hasiče k otevírání dveří voláme pouze ve chvíli, kdy hrozí nějaké nebezpečí. Běžnou situací je například to, že doma zůstalo malé dítě, které nedokáže dveře otevřít. Čekání na zámečnickou pohotovost by v tomto případě ohrozilo jeho bezpečí.
Lhát se určitě nevyplácí, protože hasiči po příjezdu a otevření dveří samozřejmě ověří, zda vámi sdělená informace byla pravdivá. Pokud by se ukázalo, že jste zneužili jejich služeb, hrozí vám pokuta až 5 000 Kč.