Opakování učiva o prázdninách – ano či ne?

Názory odborníků na prázdninové opakování se liší. Dle některých by se děti neměly o prázdninách školou vůbec zatěžovat, dle jiných lehké opakování neuškodí. Další naopak vidí v prázdninách skvělý čas na doplnění učiva, které dítěti přes rok dělalo problémy. Tak jak to tedy je?

Odborníci si protiřečí

Školní rok je náročný pro celou rodinu. Zasloužené prázdninové odpočívání však sebou nese riziko, že děti něco zapomenou.

Někteří odborníci říkají, že to ale vůbec nevadí, protože v září se na školách probrané učivo z minulého ročníku stejně opakuje. Pokud už by se rodiče rozhodli pro opakování, mělo by to by to být nenásilnou formou a ideálně formou hry.

Jiní zase naopak léto vidí jako skvělou příležitost pro opakování a zejména dohnání toho, co dítěti přes rok nešlo. Opět však platí, že by se mělo opakovat nenásilnou hravou formou.

Ideální je nechat to na odbornících a zvolit některý z mnoha opakovacích sešitů na prázdniny. Sešity volte dle daného ročníku a průběžně během prázdnin s dětmi vyplňujte.

Ani maminky se neshodnou

Když si projdete na toto téma několik maminkovských webů, tak zjistíte, že ani zde se rodiče neshodnou.

Někteří mají za to, že je to zbytečné trápení dětí o prázdninách a že by toto neměli rodiče dětem dělat.

Oproti nim pak stojí druhá skupina rodičů, kteří neopakovali a poté litovali, protože děti hodně věcí zapomněly. Zejména první třída je velmi náročná a plná nových věcí. A rodiče jsou pak překvapení, že dítě na konci prázdnin zapomnělo psát písmenka a počítat.

Někteří rodiče pak volí takovou zlatou střední cestu – nechávají dětem prázdniny volné a na konci si s nimi lehce zopakují učivo.

Je velmi těžké rozhodnout, co je nejlepší pro vaše dítě. Osobně si myslím, že lehké opakování dítěti neublíží. Dítě tím získá určitou výhodu a vstup do dalšího ročníku pro něj bude lehčí.

Pokud však máte doma dítě, které má ke škole odpor a vše dělá z donucení, tak je samozřejmě velmi kontraproduktivní s ním o prázdninách dělat školu.

A nakonec je také dobré zmínit, že je důležité se držet pravidla „všeho s mírou“. Opakování do školy by nemělo probíhat stylem každodenního několikahodinové drilování. Stačí třeba 15 minut každý den. Jedná se o malou část dne a zbytek pak má dítě volno na zábavu.

Autor: Soňa J.