Bačkory, bačkory a zase bačkory

Máte pocit, že téma bačkor bylo aktuální v září a nyní již nemá co nabídnout? Opak je pravdou, bohužel! Proč jsou bačkory aktuální nejen v září?

Správným výběrem to začíná, ale nekončí…

Správně zvolit bačkory je základ. Papuče volíme dle věku dítěte: pro dítě v mateřské školce je třeba zvolit boty snadno obouvací a zapínací (tedy suchý zip, případně gumička), bota by měla mít uzavřenou špičku i patu. U dětí na prvním stupni bychom příliš slevovat neměli, i když se již můžeme pustit do otevřené boty. Vždy by měla ale bota držet pevně na noze, tzn. mělo by se jednat o sandále, nikoli o pantofle. Ty nejsou vhodné pro malé děti, protože zvyšují riziko úrazu, počkat bychom s nimi tedy měli na druhý stupeň.

Větší děti často upřednostňují různé tenisky nebo plátěnky. Nesmíme však opominout, že – a to platí napříč věkem, pro děti i dospělé – přezůvky má člověk na noze velkou část dne, mělo by se tedy jednat o botu kvalitní! Jakákoliv sešlapaná obuv či obuv s anatomicky nevhodnou stélkou může vést ke zhoršení kvality nohy, stejně tak jako obuv neprodyšná.

Jaké jsou ty správné?

Oblíbená otázka maminek, která však nemá jednoznačnou odpověď. Zkrátka ty, které vašemu dítěti vyhovují. Pro někoho jsou to barefoot přezůvky, jiný dá přednost kompromisní obuvi. Jsou děti, které mateřskou školu odchodí v tzv. capáčcích – kožených botkách, které známe pro začínající chodce. To, jaký konkrétní typ přezůvek vybereme, je opravdu na preferenci člověka, který papuče obouvá.

Bačkory by mělo spojovat jediné: kvalita. Ostatní je již zcela individuální. Přezůvky by měly být zdraví nezávadné a samozřejmě pohodlné, pro některé děti bude zcela zásadní i jejich design. Proto není od věci vybírat boty s dítětem, ideálně v kamenné prodejně, aby si dítě mohlo vyzkoušet, zda mu boty vyhovují a jsou mu pohodlné.

Pravidelná kontrola přezůvek

Možná se vám vybavuje obrázek menšího dítěte, které má bačkory na palcích tak rozpraskané, že mu palečky lezou ven. Nemusí se jednat o dítě, které je k obuvi neopatrné, ani o dítě, které boty prodřelo při lezení na koberci. Dost možná se jedná o dítě, které z bačkor vyrostlo, ale nikdo to ještě nezjistil, a tak se palečky začaly klubat ven.

U menších dětí by měl nadměrek tvořit max. 1cm, to proto, aby bota nebyla zbytečně volná a nevyzouvala se. Je tedy jasné, že dítě z bačkorky relativně rychle vyroste. Není výjimkou, že dítěti nestačí na jeden školní rok ani dvoje bačkory.

Proto je třeba obuv pravidelně kontrolovat – zda není sešlapaná, poničená a nebo zda z ní dítě již nevyrostlo. Ke kontrole délky postačí jen drobná poznámka o délce stélky přezůvek, nožku můžeme pohodlně přeměřit v pohodlí domova. Pokud si s měřením délky chodidla nejste jisti, zde je návod, jak na to. Kontrolu kvality bohužel na dálku těžko provedeme, a tak bude třeba bačkorky zkontrolovat třeba při rodičovských schůzkách.