Kojení a jeho výhody pro maminku a dítě

Ještě jste ani neporodila, ale už se vás okolí ptá, zda budete či nebudete kojit. Mnoho žen je již před porodem rozhodnuto, že kojit nechtějí. A zejména pro ně je určen tento článek plný výhod kojení
Kojení je pro novorozence a kojící matku velmi důležité. Existuje mnoho důvodů, proč je kojení nejlepší volbou pro výživu vašeho dítěte.

Nutriční hodnota mateřského mléka
Mateřské mléko obsahuje veškeré živiny, vitamíny a minerály, které vaše dítě potřebuje pro svůj růst a vývoj. Navíc se složení mateřského mléka mění během kojení, aby se přizpůsobilo potřebám rostoucího dítěte. Naproti tomu kojenecké mléko neobsahuje všechny nutriční látky, které mateřské mléko poskytuje.

Podpora imunity miminka
Mateřské mléko obsahuje protilátky, které pomáhají chránit novorozence před infekcemi a chorobami. Tyto protilátky se nedají nahradit žádným jiným typem mléka a poskytují novorozenci imunitní podporu a ochranu.
Kojení snižuje riziko vzniku některých nemocí u novorozence, jako jsou například dýchací infekce, průjmy a ušní infekce. Dále se také snižuje riziko vzniku alergií a astmatu.

Vazba mezi matkou a dítětem
Kojení je pro vytvoření silné vazby mezi matkou a dítětem velmi důležité. Během kojení se uvolňuje hormon oxytocin, který pomáhá vytvářet silnou emocionální vazbu mezi matkou a dítětem. Tato vazba může mít pozitivní vliv na celoživotní zdraví a vztahy.

Ekonomická výhoda kojení
Kojení je také ekonomickou výhodou. Nemusíte utrácet peníze za kojenecké mléko, kojenecké lahvičky a sterilizační zařízení. Navíc se kojení šetří čas a energii, kterou byste jinak trávili přípravou kojenecké výživy.

Závěrem lze tedy říci, že kojení má mnoho výhod pro novorozence i pro kojící matku. Pokud je to pro vás možné, je doporučeno kojit dítě v průběhu prvních 6 měsíců života a pokračovat v kojení alespoň do věku 1 roku.

Autor: Soňa J.