Faktory negativně ovlivňující naši imunitu

Imunita má za úkol pomáhat našemu organismu v boji proti vlivům, které přicházejí z vnějšího prostředí, ale také vůči negativním vlivům uvnitř organismu. Jestliže je oslabená, může být příčinou celé řady zdravotních obtíží nebo dokonce vzniku některých druhů onemocnění. Co všechno negativně působí na naši imunitu a oslabuje ji?

Způsob života

Pokud chceme, aby naše imunita fungovala tím správným způsobem, je třeba ji podpořit vhodným životním stylem. Negativní vliv na imunitu má celá řada faktorů. Patří mezi ně sedavý způsob zaměstnání, nekvalitní spánek, nedostatek pohybu, nevhodné životní prostředí, nedoléčené nemoci a někdy dokonce i přehnaná hygiena.

  • Sedavý způsob zaměstnání

Ten se většinou týká pracovních povinností spojených s činnostmi v kanceláři. Zaměstnanci zde tráví u psacího stolu většinu pracovní doby a chybí jim tak pohyb. Kromě toho sedavý způsob negativně ovlivňuje náš metabolismus, který zpomaluje a tělo zpracovává živiny, i ty potřebné pro posílení imunity, mnohem pomaleji.

  • Pohyb na čerstvém vzduchu

Pokud máme nedostatek pohybu na čerstvém vzduchu, má tento fakt velký vliv na naši psychiku. Psychická nerovnováha totiž negativně ovlivní i imunitu těla.

  • Spánek

Každý organismus potřebuje pravidelný a kvalitní spánek, během něhož si odpočine a zregeneruje se. Nedostatek odpočinku má negativní vliv na imunitu.

  • Přehnaná hygiena

Hygiena má sice pozitivní vliv na imunitu, ale pokud to s ním budeme přehánět, můžeme si uškodit. Přehnaná hygiena vytváří sterilní prostředí a naše tělo tak pomalu ztrácí schopnost bránit se škodlivým vlivům z okolního světa.

Vhodná strava

Také strava může podpořit naši imunitu a to jak v pozitivním, tak i v negativním případě. Pokud nebude vyvážená, s dostatkem vitamínů, minerálů a dalších tělu prospěšných látek, imunita nebude fungovat tak, jak má. Některé potraviny imunitu dokonce oslabují. Jsou to takové, které mají vysoký obsah rafinovaného cukru. Také potraviny s obsahem bílé mouky mají na naši imunitu negativní vliv.