Co jste možná nevěděli o čaji

Čaj je nápoj, který doprovází lidstvo již po celá tisíciletí. Po vodě je to druhý nejčastěji konzumovaný druh nápoje, se kterým se většina z nás setkává téměř každý den. Kromě lahodné chuti nabízí našemu tělu i celou řadu zdravotních benefitů.

Co je vlastně čaj a z čeho se vyrábí?

Vyrábí se z lístků, které rostou na čajovníku, jehož domovinou je daleká Čína. Jejich sklizeň je velmi náročná a vždy probíhá ručně, během roku čtyřikrát či pětkrát. Lístky se pak následně upravují různými způsoby. Díky tomu si také můžeme pochutnat na různých druzích čaje.

  • Čaj bílý

Listy čajovníku procházejí pouze procesem zavadání a sušení. Chuť tohoto druhu čaje má nasládlé aroma a nálev z něj připravený má světlou barvu se žlutavým nádechem.

  • Zelený čaj

Listy neprocházejí procesem fermentace, jsou spařeny pomocí páry, která má vysokou teplotu nebo se praží na pánvi. V nabídce nalezneme různé druhy zelených čajů, příprava každého probíhá jiným způsobem.

  • Černý čaj

Tento druh čaje prochází úplnou fermentací. Nabízí specifickou vůni a chuť.

  • Oolong

Jedná se o druh čaje, který prošel fermentací pouze částečnou, je tedy hranicí mezi čajem zeleným a černým.

  • Bylinné čaje

Pro jejich přípravu se používají části určitých rostlin nebo jejich směsi a to buď samostatně nebo v kombinaci s klasickým čajem.

Zdravotní přínosy čajů pro náš organismus

Zdravotních přínosů je široká škála, především záleží na druhu čaje. Většina z nich však obsahuje minerální a stopové prvky, třísloviny, některé druhy vitamínů či éterické oleje. Našemu tělu nabízejí účinky antibakteriální, pomáhají v boji proti některým druhům zdravotních obtíží, podporují naši imunitu, zlepšují paměť i výkonnost, podporují dobrý spánek nebo naopak bojují proti únavě, zpomalují účinky předčasného stárnutí. Mají účinky diuretické. V případě, že chceme čaje používat jako podpůrný léčebný prostředek, je potřeba si pečlivě zjistit účinky jednotlivých čajů, případně jejich používání konzultovat s ošetřujícím lékařem.