Víte, co jsou bosé boty a jaké výhody nabízejí?

Možná už jste někdy slyšeli pojem barefoot obuv. Víte však, jak takový druh obuvi vypadá a jaké přináší výhody?

Co je barefoot obuv

Jedná se o takové modely, které mají za úkol co nejvíce napodobit chůzi bez obuvi, ale přitom dokonale chrání chodidla proti poranění. Chodidla mají za úkol vnímat okolní terén a přinášet nám o něm dostatek informací. To však některé současné modely obuvi umožňují jen velmi těžko.

Pokud chceme, aby byla naše chodidla zdravá, bez vad a zdravotních obtíží, musíme jim umožnit přirozený vývoj ve vhodné obuvi. Zdraví chodidla neumožňují pouze pohyb bez bolesti, ale mají celou řadu dalších úkolů – ovlivňují svalové řetězce našeho těla, mají vliv na pánevní dno a bránici a podporují rozvoj plného dechu a pomáhají kyčlím a kolenům nést celou váhu našeho těla.

  • Obuv s podpatkem

Pokud ženy často nosí obuv na vysokém podpatku, podporují zkracování svalů v zadní části nohy. Také se mění jejich přirozená osa páteře. Kromě toho dochází ke zvyšování tlaku na přední část chodidla.

Rozdíl mezi klasickou a barefoot obuví

Především se jedná o konstrukci. U klasické obuvi je zpevněná patka i špička, podrážka je silnější a ve většině případů má také podpatek.

Barefoot obuv postrádá prvky vyztužení, některé modely mohou mít patu lehce zpevněnou opatkem, ten však bývá pružný a dokonce jej lze i odstranit. Boty jsou měkké, lehké a v oblasti, kde jsou prsty, dostatečně široké. Podrážka je velmi tenká, přesto dokonale chrání celé chodidlo. Nevýhodou je, že se boty rychleji prošlapou.

Barefoot obuv je vhodná jak do přírody, tak i do města. V nabídce naleznete také modely vhodné pro různé druhy sportovních aktivit. Pokud si pořídíte zimní vložky, můžete barefoot obuv nosit i v zimě.

Tento druh obuvi pomáhá chodidlu objevovat rozmanitost terénu. Díky tomu zůstává aktivní a zdravé.

Barefoot obuv však není vhodná pro každého. Než se k nákupu některého z modelů rozhodnete, konzultujte tuto skutečnost se svým lékařem.