Hormony podporující dobrou náladu

Každý den se musíme vyrovnávat s nejrůznějšími pocity, mohou být pozitivní ( štěstí, dobrá nálada) nebo negativní (smutek, zoufalost). Vždy za nimi stojí chemické reakce, které částečně ovlivňují hormony, jež naše tělo produkuje. Ty, které ovlivňují pozitivní mysl, psychickou vyrovnanost a dobrou nálada, bývají nazývány hormony štěstí. Patří mezi ně především endorfin a serotonin, ale částečně do této skupiny můžeme zařadit i melatonin a dopamin.

Serotonin

Jedná se o známý a velmi důležitá hormon, který podporuje naši dobrou náladu a dává nám zažít pocity štěstí. Podporuje přenos vzruchů a stimuluje v mozku pocity klidu a pohody, díky čemuž eliminuje výskyt stavů deprese.

Tvorbu serotoninu podporuje L-tryptofan, který se nachází v některých potravinách. Jedná se o maso lososa nebo krůtí, špenát, banány, zeleninu, celozrnné pečivo, ořechy a semínka. Velký podíl na produkci serotoninu má také vitamín B.

Hladinu serotoninu také ovlivňují sluneční paprsky, proto býváme v létě a v období, kdy svítí slunce, mnohem spokojenější.

Endorfin

Podporuje stavy blaženosti a euforie, pomáhá zmírňovat úzkostné stavy a deprese. Tělo i mysl se díky němu dokonale uvolní. Pro jeho uvolnění do mozku je potřeba zvýšit hladinu krevního cukru. Také fyzická aktivita má na uvolňování tohoto hormonu pozitivní vliv. Může se jednat o sport nebo jakoukoli fyzickou činnost.

Melatonin

Tento hormon se tvoří ze serotoninu a k jeho tvorbě je potřeba tma. Melatonin je dokonalý pomocník pro klidný spánek, podpoří naši imunitu a vyrovnává denní a noční cyklus. Jeho nedostatek bývá jednou z příčin nespavosti.

Dopamin

Tento hormon vzniká jako reakce na odměnu nebo se uvolňuje, pokud očekáváme něco pozitivního, na něco se těšíme. Má také vliv na naši dobrou náladu, vyvolává pocity štěstí a radosti. Nedostatek dopaminu bývá spojován s únavou a depresemi.