Honí vás chuť na sladké? 5 skupin potravin, které ji pomohou zahnat

Také se vám to stává, že máte neustále chuť na sladké? Pokud je vaše váha v normě, pak občasná sladkost nevadí. Jestliže však máte nějaké to kilo navíc, můžete vyzkoušet některé druhy potravin, které by mohly chutě na sladké zahnat.

  1. Zdravé tuky – ty se nacházejí třeba v avokádu, ořeších nebo semínkách. Zdrojem zdravých tuků jsou také rostlinné druhy olejů, které se vyrábějí lisováním za studena. Také je nalezneme v potravinách s vyšším obsahem omega 3 mastných kyselin (tučné ryby, semínka nebo ořechy). Mezi zdravé tuky se řadí například panenský olivový olej nebo olej kokosový.
  2. Potraviny bohaté na vlákninu – vláknina pomáhá zpomalovat trávicí procesy a je vhodná pro stabilizaci hladiny cukru v krvi. Díky tomu dochází ke snižování chuti na sladké a tělo má po delší dobu pocit sytosti. Mezi potraviny s vyšším obsahem vlákniny se řadí ořechy, semínka (slunečnicové, chia, sezamové, lněné), ovoce i sušené nebo zelenina – především mrkev, květák, brokolice, dýně zelenina listová nebo rajčata.
  3. Kvalitní proteiny – pomáhají zpomalovat ukládání cukrů, díky čemuž snižují chuť na sladké. K významným zdrojům kvalitních bílkovin se řadí maso (losos, kuřecí nebo hovězí), luštěniny, vejce, ořechy, zelenina nebo obiloviny – quinoa, barevné druhy rýže.
  4. Bylinky a koření – vyzkoušet můžete zázvor, který má navíc ještě účinky antibakteriální. Dokonalým bojovníkem proti chuti na sladké je také kurkuma nebo skořice. Oba druhy pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi a také vysoký cholesterol. Fenykl, máta nebo bazalka mají pozitivní vliv na žaludek.
  5. Potraviny fermentované – kromě toho, že mohou zahnat chuť na sladké, ještě našemu tělu dodají probiotika. Do této skupiny se řadí kysané zelí, kyselé okurky, kimchi nebo různé druhy kvašené zeleniny.

Až vás zase příště začne honit chuť na sladké, zkuste některé z výše jmenovaných potravin. Určitě si najdete takové, které vám budou vyhovovat.