Děti ve světě moderních technologií – část 2.

V předchozí části jste si mohli přečíst doporučení ohledně času stráveného u tabletu. Nyní si pojďme něco říct o projevech nadužívání moderních technologií.


Projevy nadužívání moderních technologií můžete sledovat už u předškolních dětí. Jsou zvyklé každé ráno koukat na pohádku na youtube? Co se stane, když mu tablet ráno nepůjčíte? Je protivné, lítostivé, trucuje? Tak ano, nejspíše se stalo závislé na technice. Byl to jeho rituál, který jste mu nyní vzali, a dítě je ve stresu. Další příznaky v předškolním věku jsou pak upřednostňování času u tabletu před návštěvou hřiště či neschopnost se zabavit jinak. Každé dítě se vzteká, pokud mu vezmete tablet, důležité však je, co dělá potom. Jde si po chvilce trucování hrát a na tablet si ani nevzpomene? Tak to je v pořádku. Sedí znuděně na gauči a neustále Vás zkouší přesvědčit, abyste mu tablet vrátili? Snaží se Vás přesvědčit alespoň na televizi nebo telefon a hraček si ani nevšimne. Zpozorněte, máte problém.


U starších dětí, které přestanou zvládat závislost na moderních technologiích, pak můžeme pozorovat poruchy spánku, bolesti hlavy, ztrátu schopnosti komunikovat se svým okolím naživo, zhoršení prospěchu… Celkově hlavním znamením závislosti je, že se moderní technologie stane jedinou zábavou a společníkem Vašeho dítěte. Dítě uniká do svého světa
a přestává rozlišovat realitu od virtuálního světa, vede to k výsměchu ploužáku, uzavření se dítěte do sebe, k šikaně. Když si pročítáte fóra a články o závislostech na moderních technologiích, tak zjistíte, že většina rodičů si tento problém ani neuvědomuje. Přichází do poraden s jinými, zástupnými, problémy – záškoláctví, poruchou chování. A teprve po základní diagnostice se zjistí, že vše vyplývá z nadměrného užívání technologií.


Pokud máte jakékoliv pochybnosti, můžete vždy svou obavu konzultovat s odborníky. Existují rodičovské linky bezpečí či poradny. Závislost se stejně jako jakýkoliv jiný problém řeší nejlépe v počátcích.


Jak tomu předejít? Ideálně začněte u sebe – kolik času trávíte u technologií vy? A co děláte? Pracujete nebo si hrajete hry? Co děláte ve volném čase – čtete knihy nebo si hrajete na mobilu? Dítě se učí nápodobou, tak na to myslete, až si před ním opět vezmete telefon do ruky, aby Vám chvíle rychleji ubíhala. Dalším důležitým pomocníkem je harmonogram. Stanovte pevná pravidla. Můžeš sedět u tabletu maximálně půl hodiny a vždy u toho budu já.

Samozřejmě dopřejeme dítěti soukromí a nečteme mu přes rameno, ale minimálně máme kontrolu, co přibližně dělá. Vaše dítě se těžko nechá přesvědčit zákeřným spolužákem nebo pedofilem, aby poslalo nahou fotku, když budete kousek od něho sedět vy a nebude se tak moc vyfotit. Důležité také je dodržovat tento harmonogram a ne dítěti čas prodlužovat, jakmile se na Vás smutně podívá nebo se Vám zrovna hodí, že je v klidu a hraje si na tabletu. Což je mimochodem jedna z největších a nejčastějších chyb rodičů. Prostě se nám hodí, že je dítě v klidu a my můžeme něco dodělat. A v neposlední řadě je třeba zmínit rodičovskou kontrolu, která by měla být v dnešní době samozřejmostí. Mnozí namítnou, že je narušování soukromí. Samozřejmě by měla být oboustranně nastavená pravidla a od určitého věku už rodičovská kontrola v podobě aplikace v mobilu nemá co dělat. Ale minimálně první roky užívání technologií by měly být doprovázeny kontrolou a případnou nápravou nevhodného chování.

Na tento článek navazuje 3. a poslední díl této velmi složité problematiky a dozvíte se v něm, jak anonymní internet může ohrozit Vaše děti.


Soňa J.