Vyhněte se koupi nepraktického kočárku díky těmto 7 krokům

Kočárek představuje velmi důležitou součást výbavy pro dítě a většina lidí by ho nejspíš označila rovnou za nezbytnost. A to i v době návratu popularity nošení dětí na těle. Jak se ale při výběru kočárku nespálit a ujistit se, že jste vybrali správně? Pomůže vám těchto sedm tipů.

  1. Zvolte správný typ

Základem je klasický hluboký kočárek s rozměrnou korbou. Ten používá dítě prakticky od narození (resp. nejútlejšího věku) a může v něm pohodlně a bezpečně spinkat. Dítě se ještě příliš nezajímá o dění okolo, takže mu vyšší okraje korby nijak nebrání v požitku z jízdy a pohupování.

Cca mezi půl rokem a rokem se dítě učí sedět a stále víc se zajímá o svět okolo. V tomhle čase většinou přesedlává na sportovní kočárek/korbu. Ta je lehčí, má nastavitelnou opěrku (zad, případně i nohou), nízké okraje, pásy a přepážku.

Bez těchto dvou typů kočárku se většina rodičů neobejde. Z toho důvodu jsou velmi oblíbené dvojkombinace. Tedy kočárky s vyměnitelnou hlubokou a sportovní korbou. Existují i trojkombinace ještě s autosedačkou (vajíčkem), ale úroveň bezpečnosti těchto sedaček často nebývá uspokojivá.

U dvojkombinace si dejte pozor, aby systém výměny byl co nejjednodušší, kvalitně zpracovaný. Inspirujte se v uživatelských recenzích, třeba i odborných testech a srovnáních (např. test kočárků na Rankito.cz).

Dalším (již více volitelným) typem je golfový kočárek. Velmi lehký, skladný. Vhodný pro časté převážení v autě. Odolnost je nižší. Tyto kočárky užijete spíše jako odpočívadlo pro větší dítě (1,5 až 2 roky a více), které již chodí na procházkách samo, ale občas potřebuje ulevit nožkám. Pokud čekáte dvojčata, bude zřejmě na místě uvažovat o sourozeneckém kočárku.

  • Dobré odpružení

Děti milují houpání a pohupování v kočárku a je dost pravděpodobné, že i vaše ratolest to bude vyžadovat. Při výběru se zaměřte na odpružení. Vyzkoušejte, jakou má v tomto směru vůli a vlastnosti. Dobré odpružení je důležité, oceníte ho i při jízdě horším terénem.

  • Volba kol

Větší, menší, pěnové, nafukovací? Žádná varianta není nejlepší ani vysloveně špatná. Záleží vždy na způsobu použití. Zcela logicky platí, že větší kola oceníte na delších vyjížďkách a v terénu, kde si nejlépe vedou v kombinaci s nafukovacími pneumatikami. Pevná (pěnová, plastová) kola jsou zase bezúdržbová, nehrozí defekt. V městském prostředí mohou být výhodnější volbou. Nevadí jim střepy z lahví a podobné nepříjemnosti.

Pak je tu ještě otázka aretace a počtu kol. Aretace umožňuje zafixování předních kol. Sníží se manévrovatelnost, ale kočárek lépe drží směr, což může být někdy výhoda. Trojkolé kočárky jsou oblíbené pro lepší ovladatelnost, čtyřkolé jsou stabilnější.

  • Bezpečnost

Bezpečnostní pětibodové pásy (především sportovní typ), brzda zadních kol, kvalitní a nezávadné materiály, dostatečná nosnost a odolnost, stabilita, splnění normy EN 1888. To jsou věci, které by vás při výběru kočárku jistě měly zajímat.

  • Hmotnost a rozměry, skladnost

Rozměry a hmotnost hrají roli především při častém přenášení nebo převážení kočárku. Větší a těžší kočárek může být stabilnější, pohodlnější pro dítě, potažmo taky odolnější. Avšak o to těžší je nacpat ho do kufru auta nebo vynést do schodů, vytlačit do kopce apod. Rozhodněte se, co je pro vás důležitější.

  • Polohování, nastavitelnost

Minimálně polohovatelnost zádové opěrky (zejména u sportovních a golfových modelů) plus nastavitelnost rukojeti by měly být samozřejmostí. Další na řadě je nastavitelnost nožní opěrky. Není důležitá jen samotná přítomnost těchto možností, ale i rozsah nastavení a v neposlední řadě plynulost a snadnost provedení těchto úkonů.

  • Vybavení a doplňky

Fusak, pláštěnka, taška na madlo, rukávník proti mrznutí rukou – to jsou základní doplňky, které zajisté tu a tam oceníte. Příslušenství ale může být podstatně bohatší. Zahrnovat může například moskytiéru, slunečník nebo sluneční clonu, přídavné stupátko pro staršího sourozence a řadu dalších prvků.