Sedmikráska chudobka

Sedmikráska Chudobka (Bellis perennis) , někdy Sedmikráska obecná je jediným druhem sedmikrásek v Česku. Tato vytrvalá rostlina je z čeledi hvězdnicovitých a dosahuje výšky někdy přesahující i 10cm.


Chudobka má jasně zelené listy uspořádané v přízemní ružici, které jsou lehounce zubaté nebo celokrajné. Květný stol, který je bez listků zakončuje jemný květ. Střed květů je žlutý, okvětní lístky jsou bílé, narůžovělé a okrasné odrůdy růžové. Sedmikráska je samosprašná, dokáže kvést od Února do Listopadu a je odolná vůči mrazu do -15°C. Potřebuje dostatek slunečního světla a výživnou půdu.


Sedmikráska obsahuje sliz, silice, flavonoidy, hořčiny, třísloviny, triterpenové saponiny, fenolické kyseliny, antokyany, inulín, cukr a minerální látky. Díky některým látkám je hojně využívána v tradiční medicíně. Pomáhá na zlepšení funkce jater, snižuje cholesterol, ochraňuje cévy, má protizánětlivé a antioxidační účinky. Pomáhá proti zánětúm v ústní dutině, při zánětech v dýchacích cestách. Odvar se využíví nadrobné rány, pomáhá zastavit drobné krvácení.


Léčivka chudobka patří i jedlým rostlinkám. Sušené květy se přidávají do čajových směsí, čerstvé se používají při výrobě medu. Lístky se dají použít do jarních zeleninových salátů a vařených pokrmů, květy příjemně ozdobí moučník.
Rostliny díky časnému jarnímu výskytu pomáhají včeličkám, jsou celosezóní zdroj pylu a nektaru. Najdeme je ve volné přírodě i v zahradách.