Jak na správný pitný režim?

Každý víme, že se má ,,hodně,, pít. Někde slyšíme, že 3 litry je dostatečné množství, někde čteme, že základem jsou 2 litry vody denně. Ale jak to vlastně je? Dokáže nám to někdo sdělit? Ne. Je to individuální.

Již víme, že tělo tvořeno asi z 80% vody a nejvíce ji obsahují svaly. Udržuje zdraví krevní tlak, odvádí pocením škodlivé látky z těla, pomáhá při trávení, napomáhá s transportem živin do tkání.
Velmi důležitou roli hraje i v prevenci, dostatečný příjem tekutin pomáhá k předcházení bolestí hlavy, ledvinových kamenů. Právě ledviny a močové cesty jsou na vodě závislé. Díky dostatečnému množství tekutin nezůstavá v močovém měchýři spoustu odpadních látek a zabraňuje se tím vleklým chronickým zánětům.

Množství tekutin závisí na počasí a naší pohybové aktivitě


Každým naším pohybem, pocením, vylučováním ztrácíme denně 2 až 3 litry tekutin. Záleží na naší váze, věku, životním stylu i pohlaví. Je proto důležité minimálně toto množství opět do organismu vrátit. Je tedy důležité soustředit se na náš denníúbytek tekutin, je pochopitelné, že v létě během veder budeme muset vypít více, než v zimě, kdy sedíme u televize.

Do příjmu tekutin zařazujeme i ovoce, zeleninu, řídké polévky


Většinu denního příjmu by měla tvořit čistá voda, bylinkový či ovocný čaj. Skvělý je i zelený čaj nejlépe neslazený. A tady je kámen úrazu, vypijeme-li jedno malé pivo nebo skleničku ovocného džusu můžeme jej do příjmu započítat, avšak vypijeme-li větší množství těchto tekutin, je to naopak. Stejně jako u kávy a černého čaje naopak vodu ztrácíme. Tělo se soustředí na zpracovávání sacharidů a mohli bychom si akorát ublížit. V případě, že denně zkonzumuje větší množství ovoce a zeleniny ( salátové okurky, meloun, citrusy) můžeme jej s klidným svědomím počítat jako příjem tekutin. Další variantou jak navýšit příjem jsou vývary, obsahují navíc i jiné výživné látky.

Káva s vodou
Káva s vodou, Zdroj: Fotobanka

Dehydratace


Nejčastějším způsobem jak zjistit dostatečné zásobení tekutin v těle je, že si prsty vezmeme kožní řasu a pokud se kůže narovná rychle je vody dostatek. Pokud se kůže narovnává pomaleji a dlouho řasa drží svůj tvar je vody nedostatek
Čím je člověk starší, je obsah vody v těle menší, v těle seniora je to zhruba 45%. Starší lidé nepociťují žízeň a jejich tělo je velmi náchylné k dehydrataci. U ztráty již několika málo procent dochází i k vážným zdravotním komplikacím.

Pít je důležité během celého dne, při větší aktivitě je dobré doplňovat tekutiny postupně během cvičení, běhu. Důležité je navýšit příjem během dopoledne, kdy jsme během noci ztratili tekutiny pocením. Naopak před spaním pití uberte a nechte své tělo odpočinout od zpracovávání.

Zdroj Foto: Fotobanka