Vybíráme to nejlepší osvětlení k dětské postýlce

Většina dětí nemá ráda tmu a jsou šťastné, když je na cestě do pohádkové říše snů doprovodí alespoň malé světýlko, které zastraší každého bubáka. Vybrat to pravé světlo ale nemusí být tak úplně jednoduché, proto pro vás máme pár tipů, jak se nespálit.

Výběr světla do dětského pokoje neuspěchejte

Všechna světla do dětského pokoje musí být bezpečná, takže je třeba vybírat je opravdu pečlivě. Třeba do obýváku si mnozí z nás světlo vybírají hlavně podle vzhledu, v dětském pokoji to ale může zadělat na pořádné problémy. Zrak dětí ještě není zcela vyvinutý, snadno se tak stane, že si děti budou vinou špatně zvoleného světla, kazit oči.

Jaké světlo má své místo v dětském pokoji?

V každé místnosti by mělo být nějaké hlavní světlo, které osvětlí celou místnost, doplněné o další světla. Někdy jde o stojací lampy, jindy o stolní lampy nebo bodovky. V dětském pokoji by taky mělo být světlo k dětské posteli, které dětem dodá pocit bezpečí.

Víte, že kojenci leží většinu dne v postýlce na zádech a hlavní světlo je může nepříjemně oslnit? V takovém případě je na místě, když je v pokoji dětská lampička nebo dětské nástěnné světlo, které je trochu tlumené.

Při výběru světel do dětského pokoje nesmíme podcenit:

  • Velikost místnosti, výšku stropu a taky počet oken
  • Světlo musí být bezpečné, takže raději dejte ruce pryč od světel s dlouhým přívodním kabelem.
  • Světla musí být dostatek, nic se ale nemá přehánět.
  • Barva světla by měla ladit s ostatním vybavením místnosti.

Jak vybrat osvětlení k dětské posteli?

Na výběr světla do dětského pokoje neexistuje univerzální návod. Asi nejdůležitější je nenechat se ovlivnit pohádkami, na které děti koukají a světlo vybírat hlavou. Osvětlení dětského pokoje totiž musí být hlavně bezpečné a výkonné.

Když se zaměříme na světla k dětské postýlce, je dobré vědět, že nemusíme sahat jen po dětské lampičce, ale můžeme zvolit třeba dětské nástěnné nebo závěsné světlo, ideálně takové, u kterého jde měnit směr svícení.

  • Výběr světla přizpůsobte věku dítěte.
  • Malé děti nepotřebují vedle postýlky nijak intenzivní světlo. Zbytečně by je oslňovalo, navíc by se děti v noci, třeba při přebalování, zbytečně probudily a vás pak čekala probdělá noc.

Jakmile dítě povyroste a vy mu začnete před spaním číst pohádky, je lepší sáhnout po trochu intenzivnějším světle, které nebude zatěžovat a poškozovat vaše oči. To platí i pro větší děti, které si rády před spaním přečtou kousek ze své oblíbené knihy.