Ježíšek neexistuje

Vzpomenete si, kdy a jak jste se to jako děti dozvěděli? A teď máte vlastní děti a ony se to také někdy dozvědí. Buď od vás nebo do svých kamarádů. A odborníci se shodují, že druhá varianta je lepší.

Kouzelné Vánoce


Celý Štědrý den s malými dětmi je jedna velká akce, jak schovat dárky a dostat je pod stromeček, aby věřily, že je tam přinesl Ježíšek. Ty rozzářené oči a děkování do okna Ježíškovi jsou k nezaplacení. Ale děti rostou a každý další rok je to těžší a těžší, protože vnímají svět kolem nás intenzivněji a reálněji. Co jim ve 3 letech nedocházelo, teď už se nad tím pozastavují. Proč se všude prodávají stromečky a ozdoby, když stromeček nosí Ježíšek? Proč se prodává balící papír v obchodech, to si ho tam Ježíšek chodí kupovat? A my se zamotáváme do našich vysvětlení. A děti se poté zeptají ještě babičky, dědečka, tety… a ti jim poskytnou jiná vysvětlení a děti začnou pochybovat.

Vánoce bez Ježíška


V poslední době se u nás objevil nový trend, který by se dal popsat tak, že dětem se nemá lhát. A to ani o Ježíškovi. A tak rodiče dětem již odmalička říkají pravdu, zároveň je nabádají, aby lhaly ostatním dětem, kterým rodiče lžou. Je to takový zamotaný kruh. Dělají to v dobré víře, že nechtějí své děti zklamat, až by se provalila pravda. Ovšem psychologové mají za to, že by Ježíšek a další nadpřirozené bytosti měly být součástí dětského světa. Rozvijí totiž dětskou fantazii a pomáhají dětem pochopit některé aspekty dospělého života. Navíc se mnoho lidí, kterým rodiče o Ježíškovi řekli pravdu hned nebo moc brzy, shoduje, že si přijdou ochuzení o kouzelný čas Vánoc. Naopak lidé, kteří věřili, vzpomínají na to krásné kouzelné období s vděkem a rodičům rozhodně nic nevyčítají.

Kdy říct dětem pravdu?


Má se za to, že ideálním obdobím je mladší školní věk, cca 7-8 let. Záleží na vyspělosti dítěte a kolektivu kolem něj. Psychologové se shodují, že je lepší, když se to dozví od svých kamarádů. Vás poté konfrontují a vy to s nimi můžete probrat. Je to lepší než uspořádat rodinné setkání, na kterém to na nepřipravené dítě vybalíte. Děti Vám poté dost často řeknou, že to vlastně celou dobu věděly. Určitě je při tom nechte, je to jejich způsob, jak informaci zpracovat.
Může nastat i situace, že vám dítě řekne, že lžete a že na Ježíška stejně věří. V tom případě není ještě připraveno přestat věřit a nechte ho být a již mu nic neříkejte. Nakonec samo dospěje za nějaký čas k pravdě.

Soňa J.