Jak vybrat správnou základní školu

Leden je tady a s ním začínají na většině základních škol dny otevřených dveří. Možná jste doteď neřešili možnost, že by vaše dítě šlo na jinou než spádovou školu, ale při dni otevřených dveří vaší „spádovky“ jste nebyli spokojení. Nebo naopak máte v okolí hodně dobrých škol a nevíte, kterou vybrat. Připravili jsme pro vás malého průvodce džunglí zvanou „výběr základní školy“

Musíme na spádovou?


To je základní otázka, na kterou se ptá mnoho rodičů. Odpověď je ne, nemusíte. Ale spádová škola je jediná, která má ze zákona povinnost vás vzít. Každá škola má kritéria pro přijetí a spádovost je první a hlavní kritérium. Druhým je pak sourozenec na škole. Škola tedy nejprve vezme spádové děti, poté doplní kapacitu sourozenci dětí, kteří nejsou spádoví, a teprve poté přijde na řadu nespádové dítě.

V dnešní době není neobvyklé, že rodiče zaplatí firmám či jiným rodičům za přepis trvalého bydliště, aby bylo jejich dítě na potřebné, spádové, adrese. Školy o tomto ví, ale ze zákona s tím nic nezmůžou. Dalším řešením spádovosti je výměna s rodinou, která by zase naopak ráda dala dítě na vaši spádovou školu. Opět se to řeší změnou trvalého bydliště, protože zákon s touto možností nepočítá a školy vám tedy nemohou vyhovět.


Díky těmto změnám trvalého bydliště se pak lehce může stát, že nejlepší školy ve vašem okolí, včetně vaší spádové, mají převis zájemců. Pokud nastane převis spádových dětí, musí škola situaci vyřešit losováním. Ve chvíli, kdy vaše dítě není vylosované, nemáte možnost se ani odvolat a na školu se tudíž dítě nedostane. Pokud je tedy vaše spádová škola takto žádaná, je vhodně dítě přihlásit k zápisu do více škol. Pokud totiž toto neuděláte a vaše dítě nebude vylosované, o jeho umístění pak rozhoduje zastupitelství vašeho města. Nebo samozřejmě vy převezmete iniciativu a obvoláte školy sami.

Dle čeho vybrat základní školu?


Pro naše děti chceme to nejlepší, a tak hledáme i nejlepší základní školu. Dle čeho ale takovou školu poznat?
Hlavním kritériem by měla být osobnost vašeho dítěte. Pokud máte doma lenocha, který nebude očividně studijní typ, tak pro něj není ideálním typem školy výkonnostní.
Zkušenosti ostatních rodičů jsou cenným zdrojem. Na Facebooku či jiné sociální síti najdete mnoho skupin rozdělených dle základních škol. Také na hřišti ve vašem okolí posbíráte cenné informace. Je třeba však tyto informace třídit a ověřovat. Můžete totiž zrovna narazit na rodiče, kteří hledají problémy všude a školu vám pomluví od sklepa až na půdu.
Vzhled a přehlednost webových stránek hodně značí o škole. Stránky by měly být aktuální a přehledné, rodiče by zde měli najít vše, co potřebují o škole vědět.
Navštivte školu na dni otevřených dveří. Potkáte zde ředitele/ředitelku, učitele, vychovatelky z družiny… Budete mít možnost prohlédnout si třídy a seznámit se s chodem školy.
Vzdálenost školy je důležitá a měla by být rodiči brána v úvahu. Pokud bude dítě dojíždět do větší vzdálenosti, nejspíše zde nebude nikoho znát, nebude své spolužáky poté potkávat na hřišti a pro vás přibude starost, jak dítě do školy a ze školy dopravovat.


Kritérií je samozřejmě mnohem více. Každý rodič chce pro své děti něco jiného, každé dítě je jiné. Proto opravdu myslete hlavně na vaše dítě a jeho možnosti a schopnosti. A zejména – nic není neřešitelné a přestoupit na jinou školu můžete v podstatě kdykoliv.