Jakou čajovou směs si namíchat pro posílení imunity?

Pokud si chcete namíchat vlastní čajovou směs na posílení imunity, ale tápete, je tento článek mířený přímo pro vás. Zde si můžete přečíst jaké bylinky jsou vhodné na zvýšení vaší imunity, jak je nejlépe zkombinovat. Je totiž výhodou, když vám čaj, který vám pomáhá i zároveň chutná.

Pro začátek si musíte zvolit základ čaje, nejvhodnější je zelený čaj, který podporuje posílení imunity. Ale vhodný základ může být i bílý nebo černý čaj. Vzhledem k jejich chuťovým odlišnostem je vhodné zvolit správné typy bylinek.

Směs ze zeleného čaje

Zelený čaj je díky jeho šetrnému zpracování bez fermentace velice bohatý na vitamíny a živiny a je považován za nejsilnější antioxidant. Také je velmi oblíbený i díky své chuti, kterou lze považovat za zlatou střední cestu mezi čaji. Není moc silný a zároveň není ani moc jemný, takže v něm vynikne i chuť přidaných bylinek.

Pokud vyhledáváte lehce kořeněné čaje, tak se k zelenému čaji skvěle hodí bazalka. Když k ní do směsi přidáte ještě šípek, meduňku a kokošku pastuší tobolku, jistě chybu neuděláte. Tato směs pak bude velmi vyvážená, bude nejen lehce nahořklá, ale i lehce sladká a mírně kyselá. Vše se krásně spojí a navíc tato směs nebude mít účinek pouze na podporu imunity, ale i na tlumení projevů nemoci. Podpoří boj proti zánětům, pomáhá upravit dobré trávení a dokonce pomáhá snížit horečku a uvolnit dýchací cesty.

Pokud však máte rádi svěží chuť čaje, doporučili bychom vám do zeleného čaje přidat mátu, ginkgo bilobu (jinan dvoulaločný) a sušené ovoce. Pro podpoření imunity doporučujeme především ananas, banán nebo višně. Nejlepší je do čaje přidat ovoce sušené mrazem, které si uchovává všechny své potřebné vitamíny.

Čaj pro imunitu

Směs z černého čaje

Pokud máte raději výraznější a lehce nahořklou chuť čaje, pak vám můžeme doporučit černý čaj. Ten také pochází z rostliny čajovníku čínského jako čaj zelený, ale liší se způsobem zpracování. Díky fermentaci má čaj výraznější chuť a po zalití má tmavší barvu. Dbáme zde na dobu louhování, aby nebyl čaj moc hořký, a také aby se neztratila chuť přidaných bylinek.

Ideální je kombinace černého čaje s pomerančovou kůrou a růží, která čaj krásně zjemní a dodá mu lehce ovocný nádech. Pro zvýšení účinků na podporu imunity doporučujeme přidat ještě jitrocel nebo ginkgo bilobu (jinan dvoulaločný)

Směs z bílého čaje

Bílý čaj se svou jemností trochu podobá zelenému čaji, ale jeho chuť je méně výrazná a lépe v něm tedy vyniká chuť přidaných bylinek. Není však vhodné k němu kombinovat velmi výrazné bylinky, jelikož by se ztratila přirozená jemnost tohoto čaje.

K bílému čaji můžeme doporučit především květy růže, které jemnost bílého čaje krásně podtrhnou a zároveň upevní pozitivní účinky na imunitu a lidské zdraví. Dále směs můžete obohatit o meduňku, ginkgo bilobu a šípek. S přidáním těchto nevýrazných bylinek bude směs stále jemná a okouzlující pro svou typickou chuť s mírnou kyselostí.