Správná svačina pro školáka je alchymie

Že je správné jídlo základ, o tom asi není pochyb. Děti potřebují ve škole mít hodně energie a my jim ji můžeme dopřát vhodně zvolenou svačinou. Vůbec se nenechte nervovat super maminkami, které z jídla dělají umění. Důležitá je hlavně kvalita.

Svačina plná umění

Už jste si ve školce zvykly na to, že někteří rodiče jsou prostě trochu jinde – co nejvíce kroužků, co nejlepší příprava. Docela jste se těšili na to, že vaše dítě školku opustí a půjde do školy. První týdny školy jsou za vámi a vy už nyní víte, že škola je ještě horší než školka!

Kromě toho, že se rodiče opět předhání v tom, kolik kroužků dítě má, jaké jazyky umí a jak je napřed před ostatními, tak jsou tu ještě svačiny. To je novinka, kterou ze školky neznáte.

Co nejlepší svačinová krabička a v ní pokud možno jídlo přetvořené v umění. Chleby vykrojené do různých tvarů, napichovátka různých barev… Vaše dítě chodí domů smutné a chce po vás stejné výtvory.

Krásně ozdobit jídlo samozřejmě vůbec není na škodu. Naopak – jíme přeci očima! Ale všeho s mírou a hlavně s ohledem na kvalitu. Co by tedy (ne)mělo být součástí správné svačiny?

Čemu se ve svačinách vyhnout?

Každé dítě si přeje otevřít svačinový box a najít tam bonbony a čokolády. Můžete sice věřit tomu, že vaše skvěle vychované dítě sní nejdříve jídlo, a teprve poté si za odměnu dá sladkost. Ale i ti největší optimisté vnitřně tuší, že to tak rozhodně není.

Sladké je to první, co dítě sní a svou svačinu už pak nestihne dojíst a vlastně ani nechce. Sladké tedy dávejte jen občas, abyste dítěti přilepšili a udělali mu radost. Nemělo by však být na denním pořádku.

Součástí svačiny by také neměly být slané snacky a už tuplem ne chipsy. Opět si jimi dítě zaplácá žaludek a na opravdové jídlo nebude už prostor. Nemluvě o tom, že maximální příděl soli u dětí by měl být 3 g a to slaným snackem lehce překročíte.

Vyvážená svačina

Součástí každé svačiny by měla být zelenina a ovoce. I když sebevíce nestíháte svačinu udělat, tak jablko není těžké přihodit do tašky vždy.

Mléčné výrobky jsou také značka ideál, ale málo rodičů je zařazuje. Důvod je jasný – bojí se, aby se nerozlily v tašce a také se jim nelíbí, že budou kdo ví jak dlouho v teple. Oba problémy vyřeší speciální krabičky, které neprotékají a obsahují chladící polštářek. Na většině škol také fungují mléčné automaty, kde si děti tyto výrobky mohou zakoupit.

Rohlík či chleba jsou ideální s domácí pomazánkou typu Cottage sýru a doplňte je kvalitní šunkou s vysokým podílem masa.

Vždy tedy dávejte „hlavní jídlo“ (např. rohlík, šunka, pomazánka, sýr) a doplňujte ho ovocem, zeleninou, občas klidně i nějakou sladkostí. Ale hlavně si uvědomte, že děláte svačinu dítěti a ne sobě. Dávejte mu tedy to, co mu chutná a ne to, co si myslíte, že by mělo jíst.

Autor: Soňa J.